• OBJAVLJENO: 05.05.2022.
U okviru obilježavanja "Dana otpora u BPK Goražde"
Otvorena izložba fotografija posvećena Armiji Republike Bosne i Hercegovine
U okviru manifestacije „Dani otpora“ danas je u Centru za kuturu Goražde otvorena izložba fotografija posvećena Armiji Republike Bosne i Hercegovine, a koju su realizovali JU Muzej „Alija Izetbegović“ u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo i Fondacijom Alija Izetbegović.
Izložba predstavlja hronološki razvoj jedne časne Armije čiji je zadatak bio da brani temelje i principe na kojima je počivala nezavisna, suverena i multietnična Republika Bosna i Hercegovina.
Fotografije daju autentičan uvid u stanje vojnika i starješina Armije RBiH na raznim frontovima i protiv agresora koji su napadali ideju Bosne i Hercegovine kao ideju gdje ljudi različitih vjerskih i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno.
Izložba će biti otvorena do 15. maja 2022. godine, a osim građana BPK Goražde izložbu će posjetiti učenici/polaznici historijskih sekcija osnovnih i srednjih škola Bosansko-podrinjskog kantona.
Jačanje institucionalne saradnje na unaprjeđenju kulture sjećanja na period agresije i OOR-a 1992-1995 ostaje trajno opredjeljenje, kako organizatora izložbe, tako i Vlade BPK Goražde i Ministarstva za boračka pitanja, istaknuto je ovom prilikom.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.