• OBJAVLJENO: 06.05.2022.
Održana javna tribina pod nazivom: "Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda"
Čuvanje prošlosti od zaborava, naš je trajan zadatak
U okviru obilježavanja “Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde” juče je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održana javna tribina pod nazivom: “Neprocesuiranje ratnih zločina na području Goražda”. Učesnici tribine bili su dr. Muamer Džananović, viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. advokatica Edina Rešidović i predsjednik Fondacije “Istina za Goražde” Kasim Brdar.
U uvodnom obraćanju skupu su se obratili premijerka BPK-a Aida Džaferović-Obuća i ministar za boračka pitanja Edin Aganović. U diskusiji je, između ostalih, učestvovao i legendarni komandant Ahmet Sejdić. Skup je moderirala Elvira Aganović.
U publici su, između ostalih, bili i ratni komandanti, dobitnici najvećih ratnih priznanja, skupštinski i gradski zastupnici.
Još jednom ukazano je na činjenicu da još niko nije odgovarao za zločine počinjene na području ovog grada čiji su stanovnici punih 1336 dana bili izloženi neviđenoj opsadi, granatiranju i ubijanju, uz nadu da će zaključci s tribine i savjeti uvažene advokatice pomoći braniteljima Goražda i domovine, koje na različite načine “maltretiraju”,  istražni i pravosudni organi.
 Dalji naučno-istraživački rad doktora socioloških nauka i naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamera Džananovića na polju čuvanja od zaborava naše prošlosti, svakako će doprinjeti tome.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.