• OBJAVLJENO: 07.05.2022.
Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
„Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića promovisana u Goraždu

U sklopu Programa obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2022.godinu, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradsko društvo Goražde, u saradnji sa JU Centar za kulturu Goražde, a pod organizacijskim pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde,  upriličila je 06.05.2022.godine promociju knjige „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“, autora Hasana Hasanovića.

Promotori ove knjige su bili prof. Nerzudin Hajdarević i prof. Emina Hadžić, a pozdrave i riječi dobrodošlice gostima u ime organizatora uputio je Edin Aganović, ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ je historijski roman objavljen 2020. godine. Roman je preveden i na njemački jezik i primljen u Njemačku nacionalnu biblioteku, a u Njemačkoj je proglašen bestselerom.

Na promociji je ukazano na značaj bilježenja historiografskih činjenica o Bosni i Hercegovini te obavezu preživjelih da se govori, da se piše i da se čita o stradanju, kako u Srebrenici 1995. godine, tako i o svim stradanjima i svim žrtvama širom Bosne i Hercegovine kroz historiju.

Hasan Hasanović, autor knjige je Goraždanima koji su tokom agresije na BiH bili svjedoci stradanja i genocida poručio da pišu i objavljuju, kako bi ti zapisi ostali novim naraštajima kao opomena.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.