• OBJAVLJENO: 19.05.2022.
Na lokalitetu Lovačkog doma Mostina kod Čajniča danas obilježena 30. godišnjica zločina u kojem su ubijena 42 bošnjačka civila
Nemamo pravo da zaboravimo zločin na Mostini, kao ni ubijene Bošnjake za čijim posmrtnim ostacima još tragamo, u nadi da će njihove duše naći konačan smiraj

Na lokalitetu Lovačkog doma Mostina kod Čajniča danas je obilježena 30. godišnjica zločina u kojem su na današnji dan 1992.godine, nakon zarobljavanja i mučenja koje je trajalo danima ubijena 42 bošnjačka civila iz ovog mjesta.

Obilježavanju čiji je organizator Muftijstvo goraždansko i Medžlis IZ Čajniče, uz porodice ubijenih, prisustvovali su premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i  ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Uz učenje dove i polaganje cvijeća, sa Mostine je danas upućen i apel nadležnim institucijama da pronađu posmrtne ostatke stradalih i kazne počinioce i nalogodavce zločina.

Prilikom obraćanja i  premijerka Aida Obuća pozvala je nadležne institucije da intezivnije rade na procesuiranju predmeta ratnih zločina nad čajničkim i drugim civilima, jer  nemamo pravo da zaboravimo zločin na Mostini, kao ni ubijene Bošnjake za čijim posmrtnim ostacima još tragamo, u nadi da će njihove duše naći konačan smiraj.

„Njihova jedina krivica bila je što su vjerovali svojim dojučerašnjim komšijama Srbima koji su ih tog 19.maja na prevaru, silom odvukli iz njihovih domova, sa radnih mjesta, a pojedine i na putu prema Pljevljima kad su pokušavali pobjeći od rata. Oni nisu nikom učinili nikakvo zlo, kao ni brojni Bošnjaci, civili, žene, djeca koji su tih majskih dana u okolnim selima i gradu Čajniče ubijani na kućnom pragu, na njivama ili spaljivani u kućama. Teško je pogledati u oči ljudima koji ni nakon 30 godina nisu pronašli kosti svojih najmilijih, teško je naći riječi utjehe za sve one koji polahko gube nadu da će svoje najdraže ikada dostojno sahraniti. Stoga, danas sa Mostine, sa još jednog mjesta stradanja Bošnjaka šaljemo poruku da kazna za zločine nikad ne zastarijeva i da će krivci za ovakva nedjela, kad tad, odgovarati“- u svom obraćanju kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Jedan od ubijenih civila je i brat Hatidže Šišić, koja je danas prisustvovala obilježavanju prisjećajući se tih strašnih zločina, koji su se na ovom mjestu dogodili 1992.godine.

„Mnogi ni do danas nisu pronađeni, jer su zločinci grobnice prekopavali i premještali da bi ovaj strašni zločin koji se ovdje desio prikrili. Nažalost, zločinci i neki od naredbodavaca još uvijek nisu privedeni licu pravde, kriju se u susjednoj državi, u Srbiji koja još uvijek ne želi da ih isporuči niti da ih procesuira. Ovaj strašni zločin nikad se ne smije zaboraviti kao i drugi zločini koji su se desili u našoj zemlji. Treba da bude nauk i opomena budućim generacijama. Mladi ljudi svih nacionalnosti moraju znati da se budućnost gradi na istini, pravdi, ljubavi, na poštovanju različitosti, poštovanju drugog i drugačijeg, a zločinci moraju biti kažnjeni i moraju biti prezreni“-naglasila je Šišić.

Podsjetimo, za zločin na Mostini do sada su pred Sudom BiH osuđeni Milun Kornjača i Milorad Živković, dok su ostali učesnici i dalje na slobodi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.