• OBJAVLJENO: 25.05.2022.
Obilježena 30. godišnjica bitke na Zebinoj šumi
Odata počast svim herojima koji su bili stub odbrane kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad

U Općini Foča u FBiH obilježena je 30. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajnoj na početku, ali i tokom cijelog rata za odbranu Goražda. Položeno je cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije Vlade BPK Goražde, predvođene ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem , Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te drugih udruženja koja baštine tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata, Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice.

Odata je počast svim herojima poginulim u prvoj, ali i svim narednim bitkama na Zebinoj šumi koja je u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata, bila od strateškog značaja i stub odbrane, kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica, a sudionici tog vremena podsjetili su danas na period kada su borci Armije RBiH prije 30 godina oslobodili ovaj prostor i  spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga prema Goraždu. Živote je izgubilo devet boraca.

Na važnost obilježavanja ovog, ali i drugih bitnih datuma iz novije historije, ukazano je ovom prilikom a ministar za boračka pitanja Edin Aganović naglasio je  potrebu prenošenja istine mladim generacijama. 

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda. Pred duše poginulih danas je proučen Jasin i dova, a program obilježavanja upotpunile su učenice OŠ Ustikolina.   

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.