• OBJAVLJENO: 30.05.2022.
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća
Sredstvima Vlade FBiH servisirat ćemo obaveze i projekte planirane u BPK Goražde

Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu za podršku drugim nivoima vlasti odnosno kantonima, Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde bit će doznačen iznos od 4,1 milion KM. U kantonalnoj Vladi to smatraju značajnom finansijskom podrškom putem koje će se uspjeti servisirati obaveze planirane budžetom BPK Goražde.

Premijerka bPK Goražde Aida Obuća podsjeća da je kriterij za raspodjelu  sredstava u iznosu od 200 miliona KM bio broj stanovnika prema popisu stanovništva iz 2013. godine, s tim što je za BPK Goražde i ove godine primjenjen ponder 2 te će ovom kantonu biti doznačen iznos od  4.152.192 KM.

” To je za budžet BPK Goražde jako bitna finansijska podrška iz rezloga što ćemo mi zahvaljujući tim grant sredstvima, koja dobijamo u kontinuitetu od 2019, godine, uspjeti sanirati sve potrebe predviđene budžetom BPK i doći do stabilizacije budžeta te samim tim stvoriti pretpostavke da se mogu realizirati projekti koje smo mi zacrtali i u ovoj godini” – istakla je Obuća.

Podsjeća da je u protekle dvije godine po ovom osnovu sa nivoa FBiH BPK Goražde  doznačavan isti iznos sredstava te da je odlukama kantonalne vlade  definisan način njihovog utroška.

” Uglavnom su sredstva koja smo dobili  2020. godine bila većinom usmjerena u sanaciju deficita unutar budžeta, jer je to godina koja je u potpunosti bila u znaku Covida-19, zatim  jačanje javnih zdravstvenih ustanova kao i podrška privrednim subjektima. Prošle godine smo nastavili u tom kontinuitetu, a i ove godine ćemo takođe sagledati potrebe unutar budžeta BPK i taj iznos koji očekujemo ćemo takođe rasporediti na način da benefite od tih 4,1 milion KM osjete svi stanovnici BPK Goražde” – istakla je premijerka BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.