• OBJAVLJENO: 03.06.2022.
Ministarstvo za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posjetila delegacija Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini
Razgovarano o usklađivanju zakonodavstva iz oblasti slobode mirnog okupljanja sa međunarodnim standardima

Predstavnici Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sastali su se 01. juna 2022. godine sa delegacijom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Povod za sastanak je bila činjenica da je u programu rada Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uvršten prijedlog Zakona o javnom okupljanju koji bi se trebao donijeti tokom 2022. godine.

Sastanku su, uz ministra za unutrašnje poslove BPK-a Goražde Armina Mandža, prisustvovali ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Nataša Danojlić, načelnik Sektora kriminilističke policije Saladin Pleh, te gosti iz Misije OSCE-a Vladimir Blagovčanin, Igor Ličina i Nina Šeremet.

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH su podsjetili da je usklađivanje zakonodavstva iz oblasti slobode mirnog okupljanja sa međunarodnim standardima jedan od 14 prioriteta za ulazak u članstvo u Europsku uniju. Oni su u proteklom periodu obavili sastanke sa svim MUP-ovima u Bosni i Hercegovini, te su sugerisali da se u najkraćem roku naprave izmjene zakona o javnom okupljanju koji su prilagođeni međunarodnim standardima.

Naglasili su da je Brčko Distrikt BiH uradio ponajviše vezano za normativu iz ove oblasti i donio je zakon, a da su određeni kantoni također u procesu njegovog donošenja.

Takođe se razgovaralo o slobodi mirnog okupljanja, tj. razlikama između spontanih javnih okupljanja i komercijalnih, sportskih ili drugih okupljanja, te o slobodi  medija i izražavanja, u kontekstu granice između slobode govora i izražavanja i govora mržnje, kao i o regulaciji ovih oblasti.

Ministar za unutrašnje poslove BPK-a Goražde je iskazao apsolutnu spremnost za nastavak saradnje sa Misijom OSCE-a u BiH na ovim i drugim pitanjima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.