• OBJAVLJENO: 03.06.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posjetila lokalitet Presjeke
Podrška Vlade BPK projektu restauracije najstarijeg mezarja u Bosni i Hercegovini

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća posjetila je danas lokalitet Presjeke na kojem se trenutno realizuje projekat restauracije najstarijeg mezarja u Bosni i Hercegovini. Podršku restauraciji mezarja koje je 2004. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, odnosno izmještanju posmrtnih ostataka dala je  Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  a projekat realizuje Medžlis IZ Ustikolina i Muftijstvo goraždansko.

„Preko kostiju naših predaka godinama, odnosno decenijama prolazio je put, a naša obveza ljudska i vjerska je da na neki način ovo mezarje vratimo u prvobitno stanje, a pri tome naravno omogućavajući ljudima alternativni put kako bi mogli prići svojim imanjima. Značajnu podršku imamo od Vlade BPK Goražde, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općine Novi grad, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i još drugih institucija koje su bile u ovom projektu. Slijedeća faza je sanacija centralnog dijela mezarja Turhan Emin- bega, ukoliko to prema procjeni stručnjaka bude bilo moguće“-kazao je danas muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Zadovoljstvo činjenicom da se nakon toliko godina uspio realizovati ovaj projekat ovom prilikom izrazila je i premijerka BPK Goražde, naglašavajući da će i u toku 2022.godine, projekti Medžlisa IZ Ustikolina i Muftijsktva goraždanskog biti podržani.

„Pored uređenja mezarja, podržavamo i izgradnju Musale, jer nam je cilj da zajedno sa Muftijstvom goraždanskim realizujemo značajne projekte na koje su ponosni svi Bošnjaci , a koji u biti, između ostalog, predstavljaju i historijsko naslijeđe u BiH“, naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.