• OBJAVLJENO: 09.06.2022.
U okviru manifestacije “Grebak – put života”
Obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog i njegovih saboraca

U okviru manifestacije “Grebak – put života”, u šehidskom mezarju u Pazariću juče je obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčalo Brzog i njegovih saboraca.

Delegacija Ministarstva za boračka pitanja, predvođena ministrom Edinom Aganovićem , te predstavnici boračkih udruženja s područja BPK-a Goražde posjetili su mezarje Kahrimani u Pazariću, gdje su zajedno sa članovima porodice i prijateljima prisustvovali obilježavanju 29. godišnjice pogibije rahmetli Hasana Turčala Brzog i saboraca.

Uz učenje dove  i polaganje  cvijeća na postament i mezar rahmetlije, ovom prilikom prisutni su se prisjetili lika i djela rahmetli Hasa i njegovih saboraca te još jednom istakli njegovu ulogu i značaj na Putu spasa u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina. Po prvi put obilježavanju su prisustvovali i učenici Osnovne škole „Hasan Turčalo brzi“ iz Ilovače.

Rahmetli Hasan Turčalo bio je prvi koji je 6. maja 1992. godine prošao tzv. putem spasa od sela Zorovići do Grepka koji je u ratnim godinama 1992-1995. godina značio život za šire područje grada Goražda i njegovo stanovništvo, budući da je bio glavno mjesto za  snabdijevanje stanovništva hranom i lijekovima.

Na tom putu je i poginuo, a 1995. godine posthumno je odlikovan priznanjem  značkom “Zlatni ljiljan”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.