• OBJAVLJENO: 10.06.2022.
Arhiv Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Obilježen Međunarodni dan arhiva i Dan Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, radno-konsultativnom sastanku sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem, održanom u zgradi Vlade FBiH, prisustvovali su svi direktori kantonalnih arhiva i direktor Arhiva Distrikta Brčko, među kojim i direktor Arhiva BPK Goražde Nihad Gabela.

Na sastanku je razgovarano o razvoju arhivske djelatnosti u FBiH i Brčko Distriktu BiH, s akcentom  na umrežavanje kantonalnih arhiva, formiranje kolegija direktora arhiva kao koordinirajućeg tijela, digitalizaciju arhivske građe s mogućnošću korištenja zajedničkog softvera, usaglašavanje i unificiranje zakonske i podzakonske regulative, te stručne edukacije i pokretanje odsjeka informacijskih nauka.

Uz čestitke na Međunarodnom i Danu Arhiva FBiH, premijer Novalić je naglasio značaj arhiva, te istakao važnost digitalizacije arhivske građe. Dodao je da u narednom periodu treba raditi na osiguranju više sredstava za opremu i softverska rješenja.

Međunarodni dan arhiva je prilika da promoviše značaj arhivske i registraturne građe, te da se skrene pažnja donosiocima ključnih odluka da se u narednom periodu mora više ulagati i posvetiti pažnje arhivskoj djelatnosti kao važnom društvenom segmentu jednog društva.

Na sastanku je istaknut značaj očuvanja arhivske građe kao kolektivne memorije nacije i društva, te snažnog utjecaja na identitet jednog društva, s obzirom na to da su arhivi veoma važni kao naučna baza i mjesta gdje će istraživači pronaći dokumente i zapise za svoje stručne i naučne radove iz različitih oblasti. Dodano je da u BiH nijedan arhiv nema namjensku i planski izgrađenu zgradu koja će ispunjavati sve arhivske standarde.

Istaknuto je da je Arhiv FBiH od Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove nedavno dobio softver za digitalni arhiv u vrijednosti od 250.000 KM, koji u potpunosti zadovoljava potrebe savremene digitalizacije arhivske građe. Kako je kazano, bit će razmotrena mogućnost da ovaj softver, uz saglasnost Vlade FBiH, bude ustupljen na korištenje i kantonalnim arhivima i Arhivu Brčko Distrkta BiH.

U tom smislu,  neophodno je pristupiti usaglašavanju i unificiranju zakonske i podzakonske regulative u kojoj će biti prepoznati digitalizacija arhivske građe i stručna edukacija zaposlenika, naglasili su ovom prilikom iz Arhiva Federacije BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.