• OBJAVLJENO: 16.06.2022.
Dvadeset sedma godišnjica pogibije komandanta Meha Drljevića- Deda i njegovih saboraca
Goražde pamti heroje

Na današnji dan prije dvadeset sedam godina, goraždansku enklavu je potresla tužna vijest o pogibiji 14 istinskih boraca, dok je  dan ranije poginuo  još jedan pripadnik 31. DUB .  Svi su živote izgubili na lokalitetu Sjenokosa, prilikom odbrane Goražda pod višegodišnjom opsadom.

U istom danu, 16.juna 1995. godine  poginuo je komandant Meho Drljević i njegovih 13 saboraca – Hasib Mirvić, Ferid Topuz, Senadin Obuća, Mustafa Mirvić, Esmir Adžović, Emsad Herenda, Ibro Šahbaz, Sadat Kamenica, Elvir Kanlić, Mensur Ramović, Alija Mehović, Enver Čavrk, Enver Perla i Halil Herak.

Dvadeset sedam godina  poslije svježa je rana u dušama svih onih koji su poznavali neustrašive mladiće koji su u istom danu utkali živote, hrabro se suprostavljajući onima koji su sa okolnih brda sijali smrt po tadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Udruženja veteran rata, zelenih beretki i patriotske lige i ratni komandant 31. Drinske udarne brigade (DUB) Abduselam Sijerčić – Pelam naglašava da je to najveća tragedija koja je zadesila ovu brigadu.

” Nikad se nije desilo da u jednom danu izgubimo toliko boraca i to uglavnom neustrašivih mladića od 23 do 28 godina, koji su do momenta pogibije u bezbroj navrata pokazali i dokazali svoju neviđenu hrabrost. Nažalost, živote su izgubili prilikom izvršenja borbenog zadatka na Sjenokosu i u pokušaju da pomognu jedni drugima” – prisjetio se Sijerčić.

Meho Drljević poginuo je  na dužnosti komandanta bataljona, zamjenika komandanta i načelnika Štaba 831. drinske brigade ARBiH, a 1996.godine posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan” odlikovan je i njegov saborac Alija Mehović.

Povodom  tužne godišnjice  u Goraždu će se održati tradicionalna manifestacija “Memorijal Meho Drljević-dedo i saborci”, koja počinje 24. juna  obilaskom mezarja u Kolijevkama  te  učenjem tevhida u džamiji u Kopačimai.

Manifestacija se  završava   dan  kasnije tradicionalnim   turnirom u malom nogometu u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” u čijem holu će biti postavljena izložba ratnih fotografija.

www. bpkg.gov.ba /www.rtv.bpk.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.