• OBJAVLJENO: 29.06.2022.
U Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde
Počeo dvodnevni seminar o temi: „Povećanje kapaciteta za suzbijanje krivičnih djela sa elementima cyber kriminala na nivou kantona“

Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj posredstvom Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u našem kantonu realizira dvodnevni seminar za uposlenike Uprave policije Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pod nazivom „Povećanje kapaciteta za suzbijanje krivičnih djela sa elementima cyber kriminala na nivou kantona“.

Cilj aktivnosti je da se upoznaju relevantne policijske agencije u Bosni i Hercegovini, konkretno u Bosansko-podrinjskom kantonu, s područjima cyber kriminala i krivičnih djela počinjenih korištenjem IKT sistema, s fokusom na najbolje prakse kao i  pružanje pregleda  različitih oblika cyber kriminala s kojima bi se agencije za provođenje zakona mogle susresti korištenjem navedenih sistema u svojim istragama ( cyber kriminal, krivična djela počinjena korištenjem IKT sistema, napadi na informacione sisteme, finansijski cyber kriminal, seksualno iskorištavanje djece na internetu i drugi oblici cyber kriminala) , te prikazivanje najboljih praksi u istragama.

Predavači na seminaru su međunarodni stručnjaci iz ove oblasti i dolaze iz Republike Hrvatske iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske iz službi kibernetičke sigurnosti.

Uprava policije i Sektor kriminalističke policije su angažovali određeni broj pripadnika koji će proći obuku, za šta su međunarodni predavači imali samo riječi hvale . Prisutnima na seminaru  obratili su se i ministar za unutrašnje poslove Armin Mandžo te policijski komesar Adem Laković, koji su iskazali zadovoljstvo zbog provedbe ovako značajnog seminara uz međunarodno priznate predavače.

Naveli su da će obuka  iz oblasti cyber kriminala mnogo pomoći u radu Uprave policije i da će nakon što se unaprijede i tehničke pretpostavke, moći da odgovore svim izazovima koji slijede. Do sada su dio usluga iz ove oblasti koristili od strane Federalne uprave policije.

Cijeli projekat je finansiran od strane Europske unije.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.