• OBJAVLJENO: 05.04.2006.
Kako poboljšati zdravstvene i socijalne usluge u regionima?

Privatni sektor može biti partner u javnom životu

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči boravio u Vršcu na sastanku Skupštine Evropskih regiona
O načinima poboljšanja zdravstvenih i socijalnih usluga u regionima raspravljano je na sastanku Skupštine Evropskih regiona održanom 28.03.2006.godine u Vršcu, u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, SCG, a ovom skupu od preko stotinu predstavnika iz 35 regiona iz 15 država, prisustvovao je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Nazif Uruči.
“Naš cilj danas jeste pronalaženje inovativnih rješenja za kreiranje efikasnih zdravstvenih i socijalnih usluga na regionalnom nivou” izjavio je, govoreći o ovoj temi, Stig-Erik Westmark, predsjednik Odbora za socijalnu koheziju, socijalne usluge i javno zdravstvo Skupštine Evropskih regiona i vijećnik u Gradskom vijeću Vastmanlanda (Švedska).
U svom pozdravnom govoru, predsjedavajući Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš istakao je “veliki značaj razmjene iskustava sa članovima Skupštine Evropskih regiona za naš region. Želimo naučiti o najboljim praksama koje se tiču dobrobiti naših građana, a koje bi mogli implementirati u našoj pokrajini”.
Javno- privatna partnerstva, kao i pitanje da li ona mogu biti odgovarajuća alternativa za poboljšanje stanja u oblasti zdravstva i socijalne skrbi za građane Evrope, bila su u fokusu svih rasprava u kojima je aktivno učestvovao i Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči. Tom prilikom istaknuto je da privatni sektor ne mora zamijeniti javne usluge, ali privatne kompanije mogu podržati cjelokupan proces i stvoriti jednu situaciju u “kojoj su svi pobjednici”. Odbor za “zdravstvo i socijalnu skrb” Skupštine Evropskih regiona sada ima mandat da obavlja aktivnosti iz ove oblasti.
Učesnici ovog sastanka razgovarali su, takođe, i o mogućnosti korišćenja volonterskog rada na regionalnom nivou kada su u pitanju zdravstvo i socijalna politika, no ocijenjeno je da se volonterski rad ne bi smio dalje razvijati bez obezbjeđenja jasnog zakonskog okvira. Skupština Evropskih regiona, kako je zaključeno, nastaviće sa ispitivanjem dobrih primjera regiona njenih članova i analizirati kako i u kojim oblastima su stariji građani još voljni da budu aktivni i gdje mogu doprinijeti dobrobiti svih građana.
“Vjerujemo da volonterski rad može pomoći u rješavanju nekih problema, ali ne može riješiti sve probleme” zaključio je Stig-Erik Westmark.
Na kraju konferencije u Vršcu zaključeno je da će Skupština Evropskih regiona raditi i dalje na razvoju inovativnih rješenja vezanih za organizovanje i pružanje zdravstvenih usluga, dok će slijedeća konferencija o zdravstvu biti organizovana 9. i 10. juna u Norbottenu (Švedska), pod nazivom “Novi alati za pružanje usluga, informisanje pacijenata i preventivne mjere”.
Skupština Evropskih regiona/AER je politička organizacija evropskih regiona i njihov glasnogovornik na evropskom i međunarodnom nivou. Njen je zadatak: braniti interese regiona u političkom procesu i razvoj međuregionalne saradnje.
Skupština Evropskih regiona okuplja 255 regiona iz 30 evropskih zemalja i 13 međuregionalnih organizacija, među kojima je od 2004. godine i Bosansko-podrinjski kanton Goražde, kao njen punopravni član.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.