• OBJAVLJENO: 22.07.2022.
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća
Potpuno neprihvatljivo najavljeno uvođenje cenzusa od tri posto

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocjenjuje potpuno neprihvatljivim najave o mogućim izmjenama Izbornog zakona koje planira donijeti visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt, a kojima će se promijeniti način izbora delegata u Dom naroda FBiH, uvodeći cenzus od 3 posto za svaki kanton.

– Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda, to je potpuno neprihvatljivo – poručila je Obuća.

Podsjetila je da je Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, između ostalog definisano da svi kantoni u kojima se biraju predstavnici konstitutivnih naroda dobiju priliku da delegiraju najmanje jednog od ovih predstavnika u Dom naroda FBiH, što se, kako je kazala, smatra načinom za isticanje ustavnog principa jednakosti konstitutivnih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

– Ukoliko bi se određenoj grupaciji stanovništva koja ne prelazi 3 posto u nekom kantonu onemogućilo da mogu biti izabrani u Dom naroda, to bi predstavljalo diskriminaciju na etničkom principu i povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima – zaključila je Obuća.

Ukoliko se izmjenama Izbornog zakona koje planira donijeti visoki predstavnik u BiH nametne uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Dom naroda, BPK Goražde ne bi imenovao nijednog delegata.

www.bpkg.gov.ba/FENA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.