• OBJAVLJENO: 08.04.2006.
Goražani se oprostili od Smaila Mujkovića, istaknutog društveno-političkog radnika i privrednika

Ostavio neizbrisivi trag
Poslije kraće bolesti u Goraždu je 05.04.2006.godine, u 79 godini preminuo Smail Mujković, prijeratni dugogodišnji direktor Hemijske industrije “Azot” i UNIS “Pobjede”, istaknuti društveno-politički radnik i nekadašnji predsjednik Općine Goražde.
Smail Mujković rođen je 20.10.1927.godine u Goraždu, gdje je završio osnovnu školu, a nakon nje i Gimnaziju u Sarajevu. Diplomira 1952.godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te 1953. godine počinje sa radom kao komercijalni direktor u HI “Azot” u Goraždu. Zahvaljujući sposobnosti i vrijednom radu vrlo brzo postaje generalni direktor ovog preduzeća, koje je za 16 godina dok je bio na njegovom čelu izraslo u hemijskog giganta dugo činilo okosnicu ekonomskog razvoja Goražda i cijele Gornjedrinske regije.
U periodu od 1976. do 1980. godine Smail Mujković uspješno obavlja i odgovornu funkciju predsjednika Općine Goražde, a nakon isteka mandata, 10 godina je bio član Poslovodnog odbora UNIS-a. Krajem 1990.godine odlazi u penziju, ali svoje veliko iskustvo i znanje nesebično pruža svom gradu i njegovim stanovnicima u poslijeratnim godinama radeći kao savjetnik za privredu.
Smail Mujković dobitnik je više vrijednih priznanja i plaketa, među kojima su i Ordeni rada sa zlatnim vijencem i crvenom zastavom, kojima su ga 1974. i 1980. godine odlikovali predsjednik bivše SFRJ Josip Broz Tito i Predsjedništvo tadašnje države. Dobitnik je i Spomen plakete Općine Goražde.
Goraždani će ga pamtiti i kao neumornog putnika, čovjeka kojeg je ljubav prema putovanjima vodila da kao turista po nekoliko puta obiđe cijelu zemaljsku kuglu, sve njene kontinente i zemlje, izuzev Albanije.
Od ovog izuzetnog čovjeka na komemorativnoj sjednici upriličenoj u Velikoj sali goraždanskog Centra za kulturu, oprostio se veliki broj prijatelja i sugrađana, kao i najviši kantonalni i općinski zvaničnici.
Tom prilikom o liku i djelu rahmetli Smaja Mujkovića govorili su Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović, predsjedavajući Općinskog vijeća Goražde Smajo Baščelija i predsjednik Asocijacije nevladinih organizacija “Grozd” Slavko Klisura.
Jedno je sigurno, Goraždanima i ne samo njima, nedostajaće ovaj nadasve skromni i plemeniti čovjek, uvijek nasmijana lica i široka srca.
Smajo Mujković, “svjetski putnik”, otišao je na svoje posljednje putovanje, ostavljajući neizbrisivi trag na sve one koji su ga poznavali i bili njegovi prijatelji, kao i na grad Goražde u kome je proveo cijeli svoj životni vijek.
U prisustvu velikog broja Goraždana, Smail Mujković sahranjen je 07.04.2006.godine na Gradskom groblju Kolijevke u Goraždu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.