• OBJAVLJENO: 22.08.2022.
Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde finansirat će nabavku udžbenika za srednjoškolce
Javni poziv bit će objavljen krajem ovog mjeseca

Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i ove godine izdvojit će sredstva za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola iz kategorije boračke populacije.

Resorni ministar Edin Aganović pojašnjava da su sredstva namijenjena za nabavku udžbenika djeci pripadnika boračke populacije koji pohađaju srednju školu na području BPK Goražde.  Dodaje da pravo da se prijave na javni poziv  imaju svi oni čije je prebivalište na području ovog kantona, ali i u općinama manjeg bh. entiteta

„Za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 6.000 KM. Uslov da bi pripadnik boračke populacije imao pravo na ovu vrstu pomoći jeste da njegova novčana primanja ne prelaze 50 posto isplaćene prosječne plate na nivou FBiH za prethodnu godinu i to je negdje oko 498 KM. Po ovom osnovu, korisnicima će biti isplaćen iznos od po 179 KM, odnosno 18 posto prosječne federalne plate“ – pojasnio je Aganović.

Napominje da ovo pravo pripadnici boračke populacije koriste svake godine, a primjera radi, prošle godine u ove svrhe utrošeno je oko 5.000 KM te je sredstva u pojedinačnim iznosima od po 172 KM  dobilo 27 učenika. I ovoga puta, javni poziv bit će raspisan krajem avgusta.

„S razlogom objavljujemo javni poziv krajem mjeseca  zbog dokumentacije koju aplikanti trebaju da prikupe, a jedan od dokumenata koji trebaju dostaviti je i potvrda da su, ukoliko su prošle godine koristili ovo pravo, udžbenike vratili u školske biblioteke da bi ih neko drugi mogao koristiti. Javni poziv će biti objavljen 25.avgusta i trajat će negdje do polovine septembra, nakon čega će Vlada BPK donijeti odluku o dodjeli sredstava tim korisnicima“ – kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.