• OBJAVLJENO: 08.04.2006.
Susret goraždanskih privrednika sa predstavnicima Investicione banke FBiH

Obezbijediti veće prisustvo Investicione banke na prostoru BPK-a Goražde

Na inicijativu Investicione banke FBiH, Privrednih komora FBiH i BPK-a Goražde u velikoj sali BPK-a Goražde 06.04.2006.godine održan je susret privrednika na temu “Finansiranje projekata u privredi”. Cilj sastanka bio je razmotriti mogućnosti i predstaviti potencijale Investicione banke FBiH za finansiranje različitih projekata u privredi i druga ulaganja pod povoljnim uslovima.
Osnovni razlog organiziranja ovog susreta privrednika BPK-a sa predstavnicima Investicione banke FBiH je poražavajuća činjenica, kako je na početku rečeno, od svega 1% učešća privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u realizaciji kreditnih sredstava ove banke od njenog osnivanja 1998. na ovamo. Prema statistikama ove banke u tom dijelu BPK-a Goražde drži pretposljednje mjesto, a bilo bi vjerovatno i posljednje da nije firme Sabix koja već duži niz godina uspješno realizira njihova kreditna sredstva. Zašto je to tako, konačno se neko zapitao i u samoj banci, te su u direktnom razgovoru sa goražanskim privrednicima pokušali dobiti odgovore Vinko Jakić predsjednik Upravnog odbora, Zlatan Jugo vd.generalnog direktora i Azra Čolić izvršni direktor finansiranja i upravljanja projektima Investicione banke FBiH. Domaćini sastanka bili su predsjednici federalne i Privredne komore BPK-a Goražde Avdo Rapa i Zijo Terović.

Prije nego se prešlo na diskusiju prezentirani su potencijali i razvojni ciljevi banke koja je zvanično formirana 1998. od strane Vlade FBiH plasirajući u međuvremenu oko 500 miliona KM kreditnih sredstava.Ova banka prema riječima Vinka Jakića predsjednika UO je, do skoro, proglašavana nelojalnom konkurencijom i zbog toga bila u kliještima međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka radi svojih povoljnih kamatnih stopa, koje su uprkos svemu i na zadovoljstvo klijenata sada jednocifrene, a poboljšane su i okolnosti u kojima ona djeluje tako da je novi menadžment zacrtao i nove ciljeve. Jedan od njih je svakako postati ne samo najpovoljniji nego i najbrži kada su u pitanju rokovi za rješavanje kreditnih aplikacija, kazao je Jakić ističući strategiju banke o ravnomjernom razvitku svih regija u FBiH , što do sada nije bio slučaj.
Program banke prezentirao je vd.gen.dir.Zlatan Jugo naglasivši da su ciljevi banke razvojni i usmjereni na poboljšanje uslova privređivanja i zapošljavanja, a u te svrhe ove godine na raspolaganju je kreditna aktiva u iznosu od oko 70 miliona KM. Različite kreditne linije obrazložila je i predstavila Azra Čolić izvršni direktor sektora ocjene, finansiranja i upravljanja, uz nekoliko opaski na račun biznis planova koji su dolazili sa ovih prostora, a čija je slaba priprema često usporavala realizaciju kredita, te nedovoljan interes privrednika sa ovih prostora za ono što nudi Investicijska banka FBiH.
Ovom prilikom se mogao čuti i interesantan podatak da mali privrednici po vrlo nepovoljnim uslovima ali zbog neposredne procedure, radije koriste kredite mikrokreditnih organizacija koje se sa druge strane između ostalog finansiraju i sredstvima ove banke po dosta povoljnijim uslovima. Kako bi se razbile neke predrasude, na kraju ovog sastanka diskutovalo se o stanju u privredi i najčešćim problemima sa kojima se susreću domaći privrednici, a čelni ljudi Investicijske banke FBiH odgovarali su na konkretna pitanja i pozvali prisutne na saradnju ističući da sredstava ima dovoljno.

Elvedin Ćurovac

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.