• OBJAVLJENO: 28.08.2022.
Na Cvilinu, općina Foča u FBiH, svečano otvorena džamija za koju postoje ozbiljne pretpostavke da je najstarija u BiH
Svečanosti otvorenja prisustvovala i premijerka BPK Goražde Aida Obuća

U prisustvu brojnih džematlija, vjerskih i drugih zvaničnika, danas je na Cvilinu, općina Foča u FBiH,  svečano otvorena džamija za koju postoje ozbiljne pretpostavke da je najstarija u BiH te da je bila dio vojnog kampa osmanske vojske iz perioda prije nego što je sultan Mehmed Fatih osvojio Bosnu. Podršku izgradnji  džamije dala i Vlada BPK Goražde, a današnjoj svečanosti otvorenja prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U svom obraćanju prisutnim ona je ukazala na značaj realizacije projekata koji će doprinijeti očuvanju historijskih činjenica, posebno na prostoru našeg kantona.

“Misija Vlade BPK Goražde je upravo ono što radimo, a to je da koliko možemo, pa čak i više, podržavamo sve projekte Islamske zajednice na području BPK Goražde, kao i okolnih općina u entitetu RS. Važno  je prepoznati značaj tih projekata i da ne umanjujemo njihovu vrijednost. Ima onih koji pokušavaju umanjiti tu vrijednost,  ali mi smo ti koji se trebamo boriti protiv toga. Želim čestitati na ovim aktivnostima, a  podrška će biti mnogo veća nego do sada”, poručila je premijerka Aida Obuća.

Podsjetimo, prema historijskim podacima Osmanlije su još od 1418. godine imale stalne vojne posade u Bosni, a jedini prirodni gaz u gornjem toku Drine, koji je mogao služiti za prelazak rijeke bio je upravo na Cvilinu u Ustikolini. S obzirom da su prelaske vojske osiguravale vojne posade smještene na obje obale Drine, u vojnom logoru na Cvilinu izgrađena je prva džamija na ovom području, 30-ak godina prije nego što je osmanska vojska 1463. godine ušla u Bosnu.

Nekoliko kamenih nišana u mezarju pored džamije spada među najstarije u ovom kraju.

Vremenom je postala džamija cvilinskog džemata, a zapaljena je i potpuno uništena 1941. godine u Drugom svjetskom ratu, zajedno s desetinama bošnjačkih kuća, kada je ubijen i veći broj stanovnika Cvilina i Ustikoline.

Medžlis Islamske zajednice Ustikolina prije nekoliko godine pokrenuo je akciju njene ponovne izgradnje, a vrata džamije sa drvenom  munarom, kakvu je nekada imala, danas je otvorila Fatima Čengić, supruga šehida i majka Edina i Avda Čengića koji su od početka aktivno učestvovali u obnovi.

Edib ef, Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Ustikolina smatra da tek predstoji teži dio posla, formiranje jakog džemata kakav je bio nekad, a kako je danas najavio Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić u ovoj godini na području goraždanskog muftijstva otvoreno je šest vjerskih objekata te da predstoji otvaranje džamija u Međurječju i Zebinoj šumi koje je planirano 10. i 11. septembra ove godine. Otvaranju džamije prisustvovao je i vojni muftija Hadis ef. Pašalić, kao izaslanik reisa Huseina ef.Kavazovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.