• OBJAVLJENO: 18.04.2006.
Ni nakon tri godine štrajka ne nazire se kraj problema radnika bivše HI „Azot“ iz Vitkovića

Poslije protesta radnici najavili štrajk glađu!
Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH odbio zahtjev Vlade BPK-a Goražde za vanrednim pravnim lijekom u slučaju poništenja privatizacije preduzeća „Azot“, oko stotinjak radnika ove bivše hemijske industrije iz Goražda okupilo se 17.04.2006. godine pred zgradom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde tražeći rješavanje svog statusa.

Štrajkački odbor radnika „Azota“ koji predvodi Mensur Durović, traži od Vlade BPK-a Goražde odgovore na nekoliko pitanja koja već duže vrijeme bezuspješno postavlja, između ostalih: ko će i kada isplatiti njihova zaostala potraživanja uključujući i doprinose po osnovu plaća, kao i to šta Vlada namjerava preduzeti nakon najnovijih presuda Vrhovnog suda Federacije BiH? Jedno od pitanja bilo je i šta je javni tužilac učinio po pitanju izvještaja finansijske policije od 08.augusta 2003. godine i nakon završene istrage MUP-a u vezi slučaja provale u Upravnu zgradu „Bazne hemije“ i nestanka ključeva mjesta gdje se drži platina koja je nekada bila sastavni dio procesa proizvodnje, a danas je predmet spora radnika i dioničara ovog preduzeća.
Sa predstavnicima Štrajkačkog odbora „Azota razgovarali su kantonalni ministri za privredu i pravosuđe koji su im još jednom prenijeli uvjeravanja da Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stoji iza njihovih zahtjeva i da će na prvoj narednoj sjednici zauzeti svoj stav oko daljneg sudskog postupka u slučaju „Azot“. Podsjećanja radi, Ministarstvo za privredu ovog kantona poništilo je privatizaciju preduzeća HI „Azot“, ali nakon provedenog sudskog spora kojeg su pokrenuli vlasnici i dioničari privatiziranih preduzeća, odluka Ministarstva za privredu o poništenju privatizacije je pobijena, pa se čitav spor vratio na početak.

Poslije višesatnog mirnog protesta pred zgradom Vlade kantona radnici „Azota“ razišli su se nakon što je određeno da se u roku od sedam dana izabere medijator u slučaju „Azot“. U protivnom, radnici će, kako je odlučeno, u ponedjeljak 24.aprila stupiti u štrajk glađu na kapiji svog preduzeća u Vitkovićima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.