• OBJAVLJENO: 16.09.2022.
Jedan od sadržaja ovogodišnjeg obilježavanja Dana oslobođenja
Na spomen izletištu „Rorovi“ otvorena stalna postavka ratnih eksponata i fotografija

Ideja da se na Rorovima postave 144 fotografije u drvenim okvirima koje će svjedočiti o dešavanjima u periodu od 1992-1995.godine potekla je od Udruženja veterana rata BPK Goražde, na čelu sa ratnim komandantom Abduselamom Sijerčićem.

„Htjeli smo upotpuniti osjećaj svakog onoga koji dođe ovdje sa fotografijama koje svjedoče o našem stradanju. Ne postoje riječi da objasnimo ljudima kako smo preživljavali u toku rata, a opet kad pogledaju fotografije, onda će to shvatiti, tako da mislim da je postavka djelimično upotpunila ovaj prostor“, kaže Sijerčić.

Cjelokupan projekt podržalo je kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja.

Ministar za boračka pitanja Edin Aganović ističe da je ovo jedna dobra stvar koja će očuvati kulturu sjećanja na ono što se dešavalo od 1992. do 1995.godine na ovom području.

„Bitno je istaći da se radi o stalnoj postavi, ovdje će biti nadam se zauvijek, a na nama je da je čuvamo, budući da je ovdje uloženo dosta truda i finansijskih sredstava kao i umijeća onih koji su to radili“, ističe ministar Aganović.

Ideja o ovakvoj postavci postoji godinama, ali se na njenu realizaciju moralo čekati zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, napominje predsjednik Udruženja veterana rata Abduselam Sijerčić, koji ističe da ovo nije i jedina aktivnost članova Udruženja veterana rata. Na drveća su postavljena imena 300 boraca 31.drinske brigade Armijer RBiH čija je zona odgovornosti bila i ova lokacija, a u planu je i otvaranje ratnog muzeja na Rorovima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.