• OBJAVLJENO: 18.09.2022.
Promovisan roman-dnevnik “Ja, haški svjedok”, autora Nedžada i Amele Avdić
Knjiga koja se mora naći na polici svakog bosanskog patriote

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Goražde, uz podršku Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sinoć je promovisan roman-dnevnik “Ja, haški svjedok”, autora Nedžada i Amele Avdić.

Riječ je o knjizi pisanoj iz perspektive sedamnaestogodišnjaka koji je preživio strašnu tragediju Srebreničana i postao jedan od najautentičnijih i najpoznatijih haških svjedoka o genocidu. Promocija je upriličena u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu, a o knjizi su govorili goraždanski muftija Remzija ef. Pitić,  Hajrudin Mešić, profesor historije i geografije u Gazi Husrev-begovoj medresi i autor Nedžad Avdić.

“Ova knjiga priča o progonu, prekinutom djetinjstvu, nedosanjanim snovima, priča o smrti i zločinu, o nepravdi i apsurdu. Istovremeno, autori ovih memoara nam na topao, ponekad i duhovit način, pričaju o prijateljstvu, ljubavi, pobjedi i snazi u svakome od nas čije jačine često nismo ni svjesni. Ovo je priča o traganju za istinom, oprostom i mirom u nama samima koji je moguć jedino kada ga uspostavimo sa drugima, čak i onima koji su željeli da nas nema. JA, HAŠKI SVJEDOK nije priča o mržnji. To je svjedočenje jednog od rijetkih koji su preživjeli strijeljanje u Srebrenici, 1995. godine”, navodi Dženana Selimović, profesor bosanskog jezika i književnosti. jedna od recenzenata kniige.

Roman-dnevnik „Ja, haški svjedok“ je produkt svjedočanstva iz prve ruke, sa mjesta zločina, sa mjesta pogubljenja i prema riječima autora Nedžada Avdića govori o iskustvu, stradanju, izgladnjivanju i preživljavanju Srebrenice. Iz njega trebamo svi da učimo, posebno naša djeca-naši najmlađi, da nam se Srebrenica nikada i nikome ne ponovi.

“Knjiga je trajni spomenik za sve žrtve genocida nad Bošnjacima, jula 1995.godine. Po svom sadržaju i vrijednosti svrstava se u sami vrh objavljenih knjiga i naslova koji tretiraju agresiju i posljedice agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je jedna od onih knjiga koja se treba naći na polici svakog bosanskog patriote, a prijevodom na engleski jezik sigurno će naći svoj put do čitalaca na svakom uglu kugle zemaljske”, ističe promotor i recezent profesor Hajrudin Mešić.

Nedžad Avdić, danas, živi i radi u Srebrenici. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli. Otac  je tri prekrasne djevojčice. Svakako je važno spomenuti da je Nedžad počasni doktor filozofije na Univerzitetu Bedfordshire iz Londona, zbog svog pozitivnog djelovanja i doprinosa ljudskim pravima, odnosno zbog predavanja koja drži širom svijeta o genocidu nad Bošnjacima.

Svjedočenje pred Haškim tribunalom, oči u oči sa zločincima, naredbodavcima i izvršiocima genocida u Srebrenici , veliki je čin Nedžadove hrabrosti, a još je veći njegov povratak u Srebrenicu i borba da istina o stradanju bošnjačkog naroda bude glasno izrečena i zauvijek zabilježena.

Promocija knjige “Ja, haški svjedok”, autora Nedžada Avdića održana je u okviru obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.