• OBJAVLJENO: 17.09.2022.
Povodom obilježavanja 18.septembra, na lokalitetu Memorijalne šume-Srebrenica 8372 na Posestri
Održan kulturno-vjerski program posvećen šehidima i braniocima pod nazivom “Dan zahvalnosti”

Ratni vojni invalidi, Fondacija „Istina za Goražde“ i Udruženje „Zlatni ljiljani“, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice i Džematom Vranići, na lokaciji Memorijalne šume na Posestri, organizovali su juče mevlud pod nazivom „Šehidima Bosne“. Zbog historije pune simbolike koja se proteže vjekovima, cjelokupna vjerska manifestacija u okviru obilježavanja 18.septembra nazvana je „Dan zahvalnosti“.

Godinama Medžlis islamske zajednice Goražde organizuje prigodan vjerski sadržaj vezan za obilježavanje 18.septembra. Ove godine, na 30.godišnjicu, poseban program sa mevludom na lokaciji Posestre koja, prema riječima goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića, ima puno simbolike.

„Džamija u Vranićima, njena munara, jedina je munara na Drini koja je preživjela agresiju na cijelom toku rijeke Drine. Velika simbolika. Naša Memorijalna šuma nije slučajno ovdje urađena, iako mi nismo za to zaslužni uopće, Bog dragi je dao, sve što je lijepo On daje. Ovdje je postrojena prva vojna formacija Arrnije Republike Bosne i Hercegovine i ovdje se nalazi spomenik 16. muslinanskoj narodno-oslobodilačkoj udarnoj brigadi. To je ono što mi znamo, moguće da ima nečega što mi ne znamo, ali ova četiri simbola su bila sasvim dovoljna da se popnemo ovdje i da odavde uputimo dovu dragom Bogu za našu bolju sutrašnjicu”, kazao je goraždanski muftija.

U programu su učestvovali gotovo svi imami Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.