• OBJAVLJENO: 15.11.2022.
Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK-a Goražde
Novoizabrani poslanici položili svečanu zakletvu; konstituisani klubovi naroda

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je započela danas, izabranim poslanicima certifikate je uručio član CIK-a BiH Ahmet Šantić, nakon čega su položili i svečanu zakletvu. Kako je i planirano dnevnim redom, na sjednici su imenovane i  privremene skupštinske komisije za budžet, administrativna pitanja i finansije te izbor i imenovanja, a konstituisani su i klubovi naroda.

Kada je riječ o izboru rukovodstva Skupštine BPK Goražde,  višesatnu raspravu, obilježenu brojnim pauzama, izazvao je izbor rukovodstva iz reda srpskog naroda, jer predložene poslanice Branka Cvijetić (Novi početak) i Daliborka Milović (LS) nisu postigle konsenzus o jedinstvenom prijedlogu kandidata za skupštinsko rukovodstvo.

Jedan dio poslanika insistirao je da se Skupština BPK Goražde izjasni o oba kandidata te da se okonča izbor rukovodstva, dok je dio poslanika ali i sekretar Skupštine BPK Goražde,  konstantno  upozoravao  da će time biti prekršen Poslovnik Skupštine BPK, ali i Ustav BPK Goražde.

Nakon polusatne pauze po zahtjevu SDA, u skupštinsku salu vratilo se 15 od ukupno 25 zastupnika, što je pojedinačnom prozivkom poslanika konstatovala predsjedavajuća Skupštine  BPK Goražde Aida Sirbubalo,  nakon čega je zbog nedostatka kvoruma za koji su potrebne dvije trećine, odnosno 17 zastupnika, prekinula sjednicu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.