• OBJAVLJENO: 24.11.2022.
U okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH
Učenici srednjih škola s prostora našeg kantona posjetili Muzej „Alija Izetbegović“ u Sarajevu

U okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH, učenici srednjih škola s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u pratnji svojih nastavnika, posjetili su danas Muzej „Alija Izetbegović“u Sarajevu.

Bila je ovo prilika da se upoznaju s radom muzeja i osnovnim detaljima iz biografije rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, a sredstva za odlazak i posjetu obezbijedila je Vlada BPK Goražde.

Muzej „Alija izetbegović“ osnovan je na četvrtu godišnjicu Predsjednikove smrti, 19. oktobra 2007. godine u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac, a zahvaljujući poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, iznad Šehidskog mezarja Kovači podignut je spomenik koji svjedoči o borbi za Bosnu.

Muzej “Alija Izetbegović” je prvobitno bio osnovan kao jedna od depandansi Muzeja Sarajeva, a Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 31.12.2009. godine postaje zasebna javna ustanova ovog kantona. Na ovaj način otvorile su se nove mogućnosti za uspješan kulturni i društveni rad ove institucije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.