• OBJAVLJENO: 25.11.2022.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Nizom sadržaja obilježen 25.novembar, Dan državnosti BiH  

Brojne delegacije danas su položile cvijeće na spomen obilježju “Goražde grad heroj svojim braniocima” u Goraždu i odale počast poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina. 

U Velikoj sali Centra za kulturu upriličena je svečana akademija na kojoj je ukazano na važnost ovog datuma, tekovine ZAVNOBiH-a te iskazana nada za bolju budućnost BiH i svih njenih građana, a čestitke građanima uputili su premijerka BPK Goražde Aida Obuća, predsjedavajući Skupštine BPK-a Muradif Kanlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća. 

„ Danas, kad se više nego ikad suočavamo s velikim izazovima, političkim kampanjama čiji je cilj obesmisliti državu i sve ono što je simbolizira te obesmišljavanjem, kompromitiranjem i  ukidanjem državnih institucija, hoću s vama da podijelim opravdanu strepnju pred daljnjom sudbinom ove zemlje, ali ogromnu snagu i energiju svih bh. patriota koji neće dozvoliti njenim rušiteljima da ostvare svoju zamisao. Nas, istinske patriote ne treba da plaše sve učestalije izjave rušitelja BiH da je ovakva zajednica nemoguća, već moramo istinskim zalaganjem  raditi na njenom jačanju i uređenju“ – kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

U svom obraćanju predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić naglasio je značaj jedinstva građana u očuvanju nam jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

“Danas, svakom čovjeku u našoj državi, životno i ljudski je neophodno ono što je proklamovano tada, odnosno jedno od svetih pravila ZAVNOBIH-a, jeste da svaki građanin BiH je jednak u svojim pravima i načinom žiovta, bez obzira u kojem dijelu BiH živi i bez obzira kojem narodu pripada, odnosno da li pripada većini ili manjini. Dakle, svaki dio BiH pripada svakom njenom građaninu”- kazao je predsjedavajući Kanlić.

Gost akademije bio je nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović koji je uz podsjećanje na kontinuitet historijskih događaja od zasjedanja ZAVNOBIH-a do danas, uz ostalo, naglasio da, uprkos Zakonu o državnim praznicima koji je i dalje na snazi dok se ne donese drugi, od referenduma za nezavisnost BiH 1992. godine se ova država suočava sa osporavanjem njene državnosti . 

„ Unutrašnji i vanjski protivnici BiH ne miruju i našu državu vide isključivo kao teritorijalnu zajednicu etničkih kolektiviteta. Oni bi da učvrste postojeće etničke podjele u BiH i učine ih trajnim dok građani BiH kao slobodni pojedinci, za njih ne postoje. Argumente za osporavanje građanske BiH unutrašnji i vanjski protivnici naše države nalaze i u sadašnjem Ustavu koji afirmira etničke a ne građanske politike. BiH sa ovakvim ustavom ne može biti ni stabilna ni funkcionalna ni pravedna država, niti može ući u Evropsku uniju“ – kazao je Lazović, uz napomenu da sadašnji Ustav nije predviđen kao trajan  i nepromjenjiv, već da se on može i mora mijenjati. 

Ocijenio je da je na mirovnoj konferenciji, u američkoj državi Ohajo i gradu Dejtonu novembra 1995. BiH dobila mir, ali i državu kao nedovršenu građevinu, s lošim ustavnim temeljima na kojima, kako je rekao, konstantno podrhtava cjelokupna bh. konstrukcija. Po njegovim riječima, decenijama se razvlači sumorna sadašnjost koja ne nudi budućnost, dok je permanentna kriza postala način života bh. građana. 

Lazović je naglasio da su destruktivne politike koje su pokrenule rat i agresiju na BiH još uvijek prisutne, te da je raspad Jugoslavije još u toku.  

„  Sjene velikosrpske politike ili „Srpskog sveta“ još lebde nad BiH, Crnom Gorom i Kosovom. Politički ciljevi su ostali isti – destabilizirati BiH, onemogućiti joj stabilnost i funkcionalnsot, etnički kolektivizam ustavno učvrstiti, a građansku ideju marginalizirati i učiniti nemogućom.  Ni po koju cijenu ne dozvoliti formiranje bh. nacije jer bi to, kako velikosrpski ideolozi govore, bio i definitivan kraj za homogenizaciju Srpskog sveta. 

Iskustvo nas uči, kreatori rata ne mogu biti graditelji mira. Njihove politike moraju biti pobijeđene i mora se stvoriti prostor za političku alternativu. Predstojeća godina je po meni ključna za budućnost BiH  – ili ćemo ostati u državi zarobljenoj u etničkim okovima, ili ćemo krenuti ka izgradnji države punih ljudskih prava i sloboda na njenom cijelom prostoru“ – poručio je Lazović.  

Program svečane akademije upotpunili su učenici OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i OMŠ „Avdo Smailović“ Goražde, a svoje literarne radove pročitale su  Asja Hadžić i Lejla Borović, pobjednice literarnog takmičenja organizovanog povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.     

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.