• OBJAVLJENO: 12.05.2006.
Započela manifestacija „Dani otpora 1992-1995“

Danima otpora protiv zaborava!

Prije 14 godina, 04. maja 1992. godine srpska vojska potpomognuta paravojnim jedinicama iz Srbije i Crne Gore izvršila je napad na Goražde.
Ovaj datum, u kalendaru Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina označen je kao zvaničan početak manifestacije pod nazivom „Dani otpora“, kojom se u mjesecu maju svake godine obilježava početak herojske odbrane ovih prostora i formiranja prvih brigada Armije BiH.
Tim povodom, 04.maja 2006.godine u 12,00 sati, delegacije najviših kantonalnih i općinskih zvaničnika, boračkih organizacija, goraždanskog muftijstva položile su cvijeće na spomen – obilježje braniocima grada Goražda u Višegradskoj ulici u Goraždu, te učenjem fatihe pred duše šehida i poginulih boraca odale dužnu počast onima koji su svoje živote ugradili u slobodu svoga grada i domovine.

Manifestaciju „Dani otpora 1992-95 godina“ proglasio je otvorenom borac Armije BiH i ratni vojni invalid Elvedin Čakalo-Čaka, koji je u svom obraćanju kazao kako nikad ne smijemo zaboraviti ljude i događaje koji su ostavili trajni pečat na dane kada se branila i odbranila sloboda.

U 17 sati u goraždanskoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba predmeta kojima su se Goraždani, u nedostatku osnovnih uslova za život, služili u ratu. O značaju sjećanja na sve ono što je predstavljalo snagu duha stanovnika grada- heroja govorio je načelnik Općine Goražde profesor Mustafa Kurtović, dok je ovu izložbu sa simboličnim nazivom „Duhom protiv maraka“ otvorio Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, koji je ovom prilikom pokrenuo inicijativu za otvaranje Gradskog muzeja u kojem će svoju stalnu postavku imati ovakvi i slični muzejski eksponati.

Uveče, u 19 sati u Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu održano je i veče sjećanja na 4. maj pod nazivom „Dan kada se odbranila sloboda“. Spoj video snimaka iz rata, poezije nastale u ratu i sjećanja neposrednih sudionika svih zbivanja koji su predhodili i koji su se desili na taj dan i dane poslije napada na Goražde, imao je za cilj podsjećanje ali i ne prepuštanje zaboravu tih sudbonosnih majskih dana.
(Neki od izložbenih eksponata)


Istina, iako je organizator zamislio da ta večer bude posvećena sjećanju na 4.maj, događaje i ljude koji su ga obilježili, zbog male posjećenosti, kao i zbog nezainteresovanosti samih sudionika događaja da prisustvuju toj večeri i iznesu svoje sjećanje, nisu se mogle izbjeći kritike izrečene na račun pojedinih institucija, pojedinaca, ali društva u cjelini, a koje se svode na konstataciju da se treba više povesti računa o prenošenju svih ovih sjećanja na mlade generacije, kako ne bi zaboravili ni događaje, a ni ljude zaslužne za slobodu koju svi imamo.
Obilježavanje 4.maja upotpunili su članovi dramske sekcije MSŠ „Enver Pozderović“, Udruženja građana „Yildiz“ i članice hora „Fortuna“ koji su u nastavku večeri izveli pozorišnu predstavu „Majka“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.