• OBJAVLJENO: 15.05.2006.
U Goraždu potpisani ugovori o dodjeli koncesija za izgradnju dvije mini hidrocentrale

Investicija vrijedna oko 4 miliona KM

U kabinetu Premijera BPK-a Goražde 12.05.2006.godine upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli koncesija za projektovanje, izgradnju, korišćenje i prijenos mini hidrocentrala „Osanica 5“ i „Čemernica“.
Ugovore o dodjeli koncesija firmama „Šeh-in“ d.o.o iz Goražda i „MIMS“d.o.o. iz Sarajeva za projektovanje, izgradnju , korištenje i prijenos malih hidrocentrala „Osanica 5“ na rijeci Osanici i MHE „Čemernica“ na istoimenoj rijeci potpisali su Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči ispred Vlade kantona, kao i direktori ovih firmi Sead Štaljo i Muhamed Ramović. Pored Premijera BPK-a Goražde Nazifa Uručija, potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar za privredu Ferid Bučo, kao i predsjednik Komisije za dodjelu koncesija Emir Sijerčić.

Ukupna vrijednost investicije u mini hidrocentralu na rijeci Čemernica, instalisane snage 1105 KW, iznosi oko 2 i po miliona KM , dok je vrijednost investicije za mini hidrocentralu „Osanica 5“ , čija je instalisana snaga 254,57 KW oko milion konvertibilnih maraka.
Sigurno je da će se ovim ulaganjima u Bosansko-podrinjski kanton Goražde poboljšati privreda i zaposliti novi ljudi, te podstaći i druge firme da investiraju na ovom području, naglašeno je prilikom svečane ceremonije potpisivanja ugovora. Raduje i to što je jedna domaća firma kao što je firma „Šeh-in“ dobila priliku da investira svoj kapital u opće dobro, ali vrijedno je i saznanje da će se ulaskom na područje Bosansko-podrinjskog kantona jedne tako značajne grupacije kao što je to „MIMS“ iz Sarajeva otvoriti vrata za dalju, mnogo veću saradnju ove firme, kao i ostalih firmi sa goraždanskim privrednim subjetima.
Danas su se mogle čuti i pohvale na račun Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je znala prepoznati značaj korišćenja prirodnih resursa ovog kantona, kao na njenu efikasnost kad je riječ o realizaciji cijelog posla.
Treba napomenuti da će za otprilike mjesec dana i koncesionar, firma „Eko Energy“ iz Tuzle, započeti radove na izgradnji male hidrocentrale „Osanica 4“, na rijeci Osanica, te da postoji interesovanje ovih, ali i drugih firmi za uzimanje koncesija za izgradnju još nekoliko mini hidrocentrala na rijekama Osanica, Kolina i Prača.
Vlada BPK-a Goražde, najavila je skoro raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesija za izgradnju mini hidrocentrala na rijekama Kolina i Prača, pa je za očekivati da će pored ovih današnjih ugovora, uskoro biti potpisani novi ugovori o dodjeli koncesija za korišćenje bogatih hidroenergetskih potencijala na području ovog kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.