• OBJAVLJENO: 17.05.2006.
Potpisan ugovor o zdravstvenom osiguranju učenika osnovnih i srednjih škola

Zdravstvenom zaštitom obuhvaćeni svi učenici na području BPK-a Goražde!

Premijer BPK-a, Goražde Nazif Uruči i direktorica kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, Elvedina Zec, potpisali su 16.05.2006.godine Ugovor o zdravstvenom osiguranju učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji nisu osigurani po drugom osnovu.
Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su i ministri za obrazovanje i zdravstvo, Emira Drakovac i Muhamed Hadžić, čija ministarstva su direktno angažovana u realizaciju ovog ugovora.
Bosansko-podrinjski kanton je prvi u FBiH koji je potpisao takav ugovor, čime je ispoštovana preporuka federalnih ombudsmena u kojoj se tražilo od nadležnih organa vlasti da regulišu pitanje zdravstvenog osiguranja učenika koji nisu osigurani ni po jednom osnovu.
„Ovim ugovorom obuhvaćeno je 95 učenika sa prostora cijelog kantona, iako je taj broj varijabilan, u zavisnosti od okolnosti. Zdravstveno osiguranje za te učenike obuhvatiće period od 1. aprila do 31. decembra ove godine i za tu svrhu Vlada, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, osiguraće oko 100 hiljada KM „- rekao je prilikom potpisivanja ugovora premijer Uruči.
Međutim, evidentan je problem zdravstvenog osiguranja učenika čiji su roditelji uposleni ali im poslodavac ne izmiruje obaveze po osnovu penzijskog i zdravstvenog osiguranja.
„ Mi nastojimo i pored toga uredno ovjeriti tim učenicima zdravstvene knjižice, ali se ovo ipak mora evidentirati kao problem, a sve u cilju animiranja nekih drugih
državnih institucija kako bi se uvela veća kontrola uplate doprinosa od strane poslodavaca. „ – istakla je direktorica kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja , Elvedina Zec. Ona je kazala da je raduje činjenica što je Vlada BPK-a Goražde reagirala na pravi način i obuhvatila zdravstvenom zaštitom i one učenike koji do sada ni po kakvom osnovu nisu bili zdravstveno osigurani, što je u skladu sa evropski važećim standardima o ljudskim pravima i pravima djeteta.
Vlada BPK-a Goražde već duže vremena na sličan način rješava problem zdravstvenog osiguranja stanovnika ovoga dijela BiH, posebno radnika. Naime, iz Budžeta ovoga kantona izdvajaju se značajna sredstva i za zdravstveno osiguranje radnika koji su bili na tzv čekanju , a koji nemaju riješen radno-pravni status.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.