• OBJAVLJENO: 19.01.2023.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
U pojedinim područjima Drina se izlila iz korita, popodne se očekuje novi rast vodostaja

Obilne padavine  uslovile su povećanje vodostaja na svim vodotokovima u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde.

Vodostaj  rijeke Drine izmjeren na HS Goražde jutros u 7,00 sati iznosio je 215 centimetara sa tendencijom rasta. Vodostaj rijeke Prače iznosio je  152 centimetra i trenutno je stabilan.

Vodostaj Koline izmjeren jutros 7,30 sati iznosio je 119 centimetara.

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra, na području  Grada Goražda rijeka Drina se izlila iz korita u mjesnim zajednicama Osanica, Vranići,  Sadba, Mravinjac, Zupčići, i Goražde II. Uglavnom je plavila priobalje, izletišta, šetališta, poljoprivredno zemljište, puteve i kao i vikend objekte koji su građeni u blizini obala rijeke Drine.

I na području Općine Foča u FBiH vodostaji  Drine, Koline i Kosovske rijeke su usljed kišnih padavina blago   povećani. U ovom dijelu BPK rijeka Drina izlila iz korita  na lokalitetu turističkog naselja „Ada“  i poplavila lokalni put Cvilin – Kožetin u dužini od  120 metara.

U naselju Ustikolina poplavom je zahvaćen otvoreni bazen u vlasništvu „BAŠA“doo Ustikolina koji se nalazi na ušću rijeka Drine i Koline.

Na području općine Pale u FBIH nisu zabilježene pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra. Kiša koja je padala tokom protekle noći nije uzrokovala veće probleme. Vodostaj rijeke Prače i njenih pritoka u odnosu na protekli dan ima tendenciju opadanja te trenutno nema opasnosti od izlijevanja.

Kantonalni operativni centar  je u stalnom kontaktu sa dispečerom  na  HE „Piva“ Mratinje. Prema njihovim informacijama od jutros do 15,00 sati ispuštat će 90 m3  u sekundi, a od 15,00 sati  150 m u sekundi, tako da se u popodnevnim satima očekuje blagi porast vodostaja rijeke Drine.

Iz HE „Piva“ Mratinje obavijestili su KOC BPK da je nivo akumulacije u jezeru trenutno  4,5 metara od i stepena pripravnosti tako da trenutno ima dovoljno prostora za akumulaciju vode.

www.bpkg.gov.ba/www.rtvbpk.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.