• OBJAVLJENO: 26.05.2006.
Komandant EUFOR-a za Bosnu i Hercegovinu italijanski general Gian Marco Chiarini posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Danas vidim grad pun života!
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 23. 05. 2006. godine posjetio je komandant EUFOR-a za Bosnu i Hercegovinu general Gian Marco Chiarini. Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde gosp. Nazif Uruči generalu Chiariniju prezentirao je, tom prilikom, aktivnosti i rezultate Vlade Kantona u protekle tri godine za prevazilaženje aktuelnih problema i ostvarivanje glavnog zadatka- poboljšanja standarda stanovnika ovog kantona, otvaranje novih radnih mjesta i efikasnije funkcionisanje institucija sistema.
Stabilizacija sistema, smanjenje troškova, plaćanje svih obaveza prema građanima, jedan su od pokazatelja dosadašnjeg uspješnog rada Vlade BPK-a Goražde, a neke od projekcija razvoja u narednom periodu su : dovođenje plina na područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Gornje-drinske regije, izgradnja savremene putne komunikacije do Sarajeva, realizacija projekta izgradnje regionalne deponije za odlaganje čvrstog otpada, te pravljenje turističke ponude koja će biti interesantna, ne samo turistima već i potencijalnim investitorima u Bosansko-podrinjski kanton Goražde.
„Veoma sam zadovoljan današnjom posjetom Goraždu, jer sam ovdje prvi put bio 1996. godine i slika Goražda danas je potpuno drugačija od one slike koju pamtim iz 1996.godine. Tada je Goražde bio grad skoro potpuno uništen ratom. Sjećam se da su u rijeci mogli da se nađu improvizovani generatori koji su proizvodili dovoljno struje tek da se upali jedna sijalica i sjećam se da je tad atmosfera u gradu bila atmosfera straha od rata i sukoba. Danas je ovo normalan grad pun života. Grad koji napreduje koji se razvija i mislim da nema jako puno razlike između ovog grada i gradova u Evropi. Posjetio sam mnogo gradova u BiH i jako mi je drago da postoji puno aktivizma među ljudima u različitim gradovima ove zemlje i da ova zemlja u cjelini, sa svim ovim gradovima napreduje“, – izjavio je ovom prilikom general Chiarini.

Istaknuto je sve što je urađeno prije svega na stabilizaciji sistema, smanjenju troškova, plaćanju svih obaveza prema građanima o čemu brojke kroz ove godine očito govore. Na osnovu onoga dokle se došlo,utvrđeni su ciljevi i danas se razmišlja o tome kako da se dovede plin u BPK Goražde i gornjedrinsku regiju, kako da se napravi savremena putna komunikacija do Sarajeva, da se završi regionalna sanitarna deponija čvrstog odpada i da se napravi turistička ponuda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kako bi Bosansko-podrinjski kanton bio interesantan za turiste i investitore.

Prevazilaženjem aktuelnih problema i ostvarivanjem utvrđenih ciljeva, omogućit će se otvaranje novih radnih mjesta, veći broj zaposlenih sa većim standardom, a što će omogućiti bolji život svima i funkcionisanje institucija sistema.
„Veoma sam zadovoljan današnjom posjetom Goraždu, jer sam ovdje prvi put bio 1996. godine i slika Goražda danas je potpuno dugačija od one slike koju pamtim iz 96 i zaista sam jako zadovoljan da vidim sva poboljšanja koja su se desila od 96 pa na ovamo.
Tada je Goražde bio grad skoro potpuno uništen ratom. Sjećam se da su u rijeci mogli da se nađu improvizovani generatori koji su proizvodili dovoljno struje tek da se upali jedna sijalica i sjećam se da je tad atmosfera u gradu bila atmosfera straha od rata i sukoba.
Danas, ja mislim, da je ovo normalan grad pun života. Grad koji napreduje koji se razvija i mislim da nema jako puno razlike između ovog grada i gradova u Evropi. Posjetio sam mnogo gradova u BIH i jako mi je drago da postoji jako puno aktivizma među ljudima u različitim gradovima ove zemlje i da ova zemlja u cjelini sa svim ovim gradovima napreduje“, izjavio je novinarima general Chiarini.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.