• OBJAVLJENO: 15.12.2011.
Održana javna rasprava o nacrtu Prostorne osnove za izradu Prostornog plana BPK Goražde

Na temelju nedavno potpisanog Ugovora o nastavku izrade prostornog plana BPK Goražde za period 2008-2028.godine i Studije ranjivosti prostora, danas je u organizaciji firme za planiranje, projektovanje i konsalting „Urbis centar“ d.o.o iz Banja Luke kao nosioca izrade, u sali Skupštine BPK održana javna rasprava o nacrtu Prostorne osnove za izradu Prostornog plana BPK-a Goražde.  Pored predstavnika Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, javnoj raspravi prisustvovao je veliki broj predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, političkih partija, udruženja i organizacija te građana našeg kantona,  koji su svojim prijedlozima i sugestijama pokazali da žele da učestvuju u što kvalitetnijoj izradi ovog značajnog dokumenta.

Prostorna osnova kako je istaknuto na današnjoj prezentaciji je osnovni dokument u izradi Prostornog plana. Ona obuhvata analizu ocjene stanja korištenja i uređenja prostora , definiše ciljeve prostornog razvoja te daje planska rješenja. Sastavni dio Prostorne osnove je i Studija ranjivosti prostora kao dokument u kome se prema riječima Branislava Bijelića predstavnika nosioca izrade nastavka Prostornog plana, utvrđuje prag opterećenja životne sredine.

„Ovdje je riječ o ponovljenoj javnoj raspravi. Prva rasprava o nacrtu Prostorne osnove održana je 2010.godine, a sad je ponovljena. Primjedbe će se uzeti u obzir, razmotriti i unijeti u samu Prostornu osnovu. Otprilike se smatra da je negdje oko 65% Prostorne osnove već izrađeno,  a rok je negdje pet mjeseci da uradimo Prostorni plan bez javnih rasprava,  jer se javne rasprave ne računaju u pomenuti rok za završetak izrade Prostornog plana- ovom prilikom istaknuo je Bijelić.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Božidar Semiz kazao je da će svi komentari i primjedbe koje su opravdane i utemeljene na podacima, te logici biti ugrađene i radiće se na njima u Prostornom planu.

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.