• OBJAVLJENO: 14.12.2011.
Posjeta kantonalnog ministra prostornog uređenja resornom federalnom ministru
Projekti razvoja za bolju budućnost

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Božidar Semiz susreo se 14.12.2011.godine sa ministrom prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH Desnicom  Radivojevićem i njegovim saradnikom Adnanom Efendićem.

Tokom razgovora o saradnji u narednoj godini, poseban akcenat stavljen je na GIS projekat, geoinformacioni sistem koji će se u naredne tri godine realizovati na području Federacije BiH. Prema riječima federalnog ministra Desnice Radivojevića, Bosansko-podrinjski kanton Goražde imaće značajno mjesto u ovom velikom i zahtjevnom projektu kojim će se definisati prostorni i svi drugi planovi i uvezati  u jedinstveni informacioni, digitalizovani  sistem na nivou Federacije, a nakon toga i cijele BiH.

Razgovarano je takođe i o projektu energetskih ušteda koji se realizuje u saradnji sa UNDP-om i za čiju realizaciju je federalno Ministarstvo prostornog uređenja u ovoj godini izdvojilo 300.000 KM . Dogovoreno je da primat u sprovođenju ovog projekta na području BPK-a Goražde imaju obrazovne ustanove.

„ Projekt energetske efikasnosti veoma je značajan za Bosnu i Hercegovinu.  Provodićemo ga u svim javnim institucijama, a kasnije i u domaćinstvima, a registar,  informacioni sistem biće u našem ministarstvu, tako da ćemo znati koji su efekti uštede.  Procjene su da bi se na nivou BiH u narednih nekoliko godina trebalo da uštedi minimum 20% energije, a kad gledate kroz ekonomski efekat  to je 20% bruto društvenog proizvoda u BiH; to je preko 4 milijarde maraka. Ako to napravite, to je velika ušteda, tu energiju možete izvesti ili obezbijediti sredstva za razvoj cijele BiH- istaknuo je federalni ministar Desnica Radivojević.

Pored ovog, bilo je riječi i o zaštiti historijskih spomenika na području našeg kantona, a posebno dobra saradnja, kako je istaknuto ostvarena je sa lokalnim zajednicama.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo i oko 150 000 KM za realizaciju tri projekta, za sufinansiranje gradnje za Rome. Za općinu Pale-Prača, za ovu namjenu, izdvojeno je 45.000 KM, a pored Federalnog ministarstva i općine su sufinansijeri ovog projekta. Federalno ministarstvo će, kako ističe ministar Radivojević, nastaviti i dalje sa realizacijom ovog projekta, s ciljem da Romima u svim kantonima obezbijedi minimum egzistencije vezanu za stanovanje i poboljšanje uslova života.

Ministar za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline u Vladi BPK-a Goražde Božidar Semiz ocijenio je ovaj susret uspješnim, a saradnja dva ministarstva, biće nastavljena i unaprijeđena u narednom periodu.

Pored projekta energetske efikasnosti, drugi segment zajedničke saradnje dva ministarstva- formiranje centralne baze podataka, povezivanje svih prostornih podataka u jednu cjelinu, počevši od prostorne osnove, podataka iz prostornih planova, do katastra, podzemnih instalacija, puteva  itd. , veliki je napretak za naš kanton.

„Izrada i usvajanje prostornih dokumenata su osnova razvoja, dokaz nekog pravca razvoja, napretka. Obzirom da važe stari planovi koji su rađeni 1980. i 2000. godine, novi Prostorni plan, kako Federacije tako i Bosansko-podrinjskog kantona, daće smjernice, pravce daljeg razvoja koji treba da bude pozitivan, treba da bude neka lijepa budućnost.  Kad bude sve to na jednom mjestu onda će posao biti efikasniji i lakši, a provođenje tih zajedničkih ciljeva mnogo jednostavnije- riječi su kantonalnog ministra za prostorno uređenje Božidara Semiza.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.