• OBJAVLJENO: 08.02.2023.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Objavljen javni poziv za prijavu djece u obavezni predškolski program u godini pred polazak u školu

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je javni poziv za prijavu djece u obavezni predškolski program u godini pred polazak u školu.

– Program namijenjen djeci koja će ove godine u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole je zakonska obaveza , a pripreme za njegovu realizaciju počele su odmah nakon usvajanja budžeta, kazala je Amira Borovac predstavnik  za predškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Prema njenim riječima, održan je niz sastanaka s predstavnicima Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje koji su realizatori ovog programa , a i ova prilika bila je da se pozovu roditelji/staratelji djece da izvrše prijave djece do 17. februara.

„ Pozivamo roditelje/staratelje djece koja su rođena u periodu od 1.09. 2016. do 31.08.2017. godine, djece koja će do septembra napuniti šest godina života i krenuti u prvi razred, da izvrše prijavu za pohađanje obaveznog programa. Želim naglasiti da djeca koja imaju prebivalište na području Grada Goražde, prijave mogu izvršiti u oba gradska vrtića, dok djeca koja imaju prebivalište u ostalim područjima u kantonu to mogu učiniti u najbližoj osnovnoj školi bilo da je područna ili matična škola – kazala  je ona.

Naglasila je da je program koncipiran u trajanju od najmanje 150 do 170 sati.

„ To je otprilike 50 radnih dana za svako dijete koje je obavezno da provede u ovom organizovanom obliku rada s djecom pred polazak u školu, na način da će biti tri sata dnevno, pet dana u sedmici. Nakon okončanja javnog poziva, u narednom periodu će se izvršiti sve neophodne pripreme, od obezbjeđenja kadra, opreme, materijalno-tehničkih sredstava i ostalog, kako bi realizacija programa počela od sredine marta“ istakla je Borovac.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.