• OBJAVLJENO: 31.05.2006.
Vlada BPK-a Goražde organizirala prvo poslijeratno druženje ljekara i zdravstvenih radnika goraždanske Ratne bolnice

Vlada BPK-a Goražde organizirala prvo poslijeratno druženje ljekara i zdravstvenih radnika goraždanske Ratne bolnice

Odato priznanje svim humanistima u bijelom!

U sklopu manifestacije „Dani otpora“, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizirala je 27.05.2006.godine, druženje sa zdravstvenim radnicima pod nazivom „Dani otpora – zdravstveni radnici u ratu.

Na svečanu akademiju i koktel organiziran tim povodom, pozvani su svi ljekari i zdravstveni radnici koji su u okviru Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ , a potom Ratne bolnice “, dali svoj ogroman doprinos u spašavanju života svih stanovnika, a posebno branilaca Goražda i okoline.

Pored zdravstvenih radnika koji su trenutno angažirani na području kantona, na ovo druženje pozvani su i svi penzionisani zdravstveni radnici, kao i oni koji trenutno rade u zdravstvenim ustanovama izvan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebno zadovoljstvo organizatorima ovog okupljanja bilo je ugostiti brojne ljekare koji su u najtežim danima za Goražde i Bosnu i Hercegovinu, napustili svoje porodice i radna mjesta, i preko Grepka došli u Goražde da, zajedno sa goraždanskim ljekarima, zdravstvenim radnicima i ostalim osobljem, uspostave Ratnu bolnicu i pomognu u spašavanju ovih prostora.


Na svečanoj akademiji, uz prigodan kulturno-umjetnički program, svoja sjećanja na ratne dane evocirali su komandant goraždanske Ratne bolnice dr. Alija Begović i većina gostiju, ljekara iz Zenice i Sarajeva , kojima je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, u ime Vlade BPK-a Goražde podijelio prigodna priznanja za požrtvovan rad u goraždanskoj Ratnoj bolnici.
U sklopu svečane akademije prikazani su i ratni snimci iz goraždanske Ratne bolnice, te odata počast ljekarima i medicinarima koji su poginuli na svom radnom mjestu, nesebično žrtvujući svoj život , pomažući u spašavanju života svojih ranjenih sugrađana.

Svi okupljeni ljekari, zdravstveni radnici i prisutni građani mogli su u holu Centra za kulturu Goražde pogledati i izložbu fotografija iz Ratne bolnice, priređenu za ovu priliku.

Naredno druženje ljekara i zdravstvenih radnika planirano je za septembar ove godine u okviru obilježavanja deset godina osnivanja Kantonalne bolnice Goražde, kao sljedbenika Ratne bolnice.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.