• OBJAVLJENO: 20.03.2023.
SKUPŠTINA BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE ODRŽALA 3. REDOVNU SJEDNICU
Imenovan novi ministar za privredu BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 3. redovnoj sjednici  održanoj danas, većinom glasova, usvojila je Odluku premijera o razrješenju  Mithata Hadžiomerovića sa funkcije ministra za privredu te Odluku o potvrđivanju Odluke premijera BPK Goražde o  imenovanju Zijada Brige (NPI)  na ovu funkciju.

Do razriješenja Hadžiomerovića koji se trenutno nalazi na bolovanju došlo je na prijedlog premijera, ali  na temelju dopisa Nove političke inicijative.

Kako se navodi u obrazloženju , Hadžiomerović je već duže vrijeme bio spriječen da obavlja dužnost ministra privrede u Vladi BPK Goražde, a  s obzirom da se  radi o kompleksnom ministarstvu koje mora da opslužuje potrebe građana, Nova politička inicijativa smatrala je za neophodno izvršiti  zamjenu lica koje obavlja ovu dužnost.

Tokom današnjeg zasjedanja, Skupština BPK Goražde, po skraćenom postupku, usvojila je izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima, a kako je pojasnio ministar za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojan Krunić, riječ je o korekciji zakona s ciljem usklađivanja s presudom Ustavnog suda BiH.

Usvajanjem odluke,  Skupština BPK Goražde usvojila je „Kalendar značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina“ BPK Goražde.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju niskoakumulativnih djelatnosti tradicionalnih i starih zanata BPK Goražde za 2023.godinu te Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra-streljane.

Također, na današnjem zasjedanju usvojena je i Odluka o utvrđivanju Industrijske zone „Vinčica“ na području Općine Pale u FBiH te Izvještaj o izvršenju sankcija organa u skladu sa odredbama  Zakona o izvršenju sankcija u BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.