• OBJAVLJENO: 21.03.2023.
Obilježen 21. mart, Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom i Dan mladih Grada Goražda
Ukazano na značaj podrške osobama sa Downovim sindromom

Povodom 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić posjetili su danas mališane u Osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“ pri kojoj  egzistira specijalno odjeljenje za djecu s posebnim potrebama.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati, potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, te na razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Današnja posjeta imala je za cilj sagledavanje potreba kako djece,  tako i nastavnog kadra ove škole, koji svakodnevno radi na tome da djeca s   poteškoćama budu uključena u razne vrste aktivnosti, kako bi se uspješnije uklopila u socijalno okruženje.

Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran jer je u osnovi ovog sindroma prisutnost tri, umjesto dva hromozoma na 21. hromozomskom paru.

21. marta u našem gradu obilježava se i Dan mladih Grada Goražda. Polaganjem cvijeća na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992– 1995. godina“ odata je počast nevinoj mladosti koja je u periodu agresije na našu domovinu izgubila ono najvažnije, a to je život.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.