• OBJAVLJENO: 29.03.2023.
U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler
Razgovarano o procesu proširenja EU na zapadni Balkan i putu naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji

 

Na sastanku  sa premijerom i predsjedavajućim Skupštine BPK Goražde Edinom Ćulovom i Muradifom Kanlićem te  ministrima u Vladi BPK i  poslanicima kantonalne Skupštine razgovarano je o brojnim temama s posebnim akcentom na euroatlantski put BiH i obaveze koje naša država ima, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

„ Drago mi je da sam ponovo u Goraždu i sa premijerom i predsjedavajućim skupštine razgovarali smo o raznim temema, ali prije svega čestitao sam im što su bili prvi u cijeloj BiH  koji su formirali Vladu nakon izbora i time pokazali da oni žele da rade i da budu na usluzi svojim građanima“ – izjavio je Sattler.

Napomenuo je da je Evropska unija   BiH krajem prošle godine dodjelila kandidatski status što, naglasio je, predstavlja  izuzetno  važan korak za BiH, kojoj predstoji  rad na 14 ključnih prioriteta kako bi se pristupilo otvaranju pregovora.

„ Mnogo je toga što je potrebno zaista naporno raditi na državnom nivou. Dakle, potrebno je donijeti zakone koji se tiču i pravosuđa i inače unaprijeđenja vladavine prava, donijeti zakone o sprječavanju sukoba interesa, dopune Zakona o VSTV-u koji se odnose na intenzitet,  ali mnogo je takođe stvari koje se mogu uraditi i na kantonalnom nivou o čemu  smo uglavnom danas razgovarali i o tim velikim stvarima na kojima zajednički možemo raditi kao što  su veliki infrastrukturni projekti kao što je tunel Hranjen čijom bi izgradnjom zapravo se prepolovilo vrijeme koje je potrebno za dolazak iz Sarajeva do Goražda i obrnuto“  – naglasio je on.

Sattler je kazao kako ga raduje da u BPK Goražde postoji interes za tranzicijom  te da nakon što je čuo velike investicijske prijedloge,    to će predstvaljati velike prilike ovdje.

„ Razgovarali smo i o turizmu  koji bi mogao donijeti promjene i u gradu i kantonu . Drago mi je da čujem da ima određenih projekata i u toj oblasti da postoji potencijal ovdje i za vjerski turizam ali i druge  vrste jer  radi se o prekrasnom gradu i  prekrasnoj oblasti tako da je to jedan segment koji bi se mogao dalje razvijati: Tu  je i  poljoprivreda i čuli smo da u ovom gradu nema tržnice te smo razgovarali  o mogućnoj vrsti podrške. Kako osigurati dobro obrazovanje  za studente ovdje u Goraždu, kako kako unaprijediti kurikulum – sve su to nadležnosti kantona kao  unaprijeđenje temeljnih ljudskih prava, sloboda okupljanja, sloboda izražavanja a razgovarali smo i o uspostavi Ureda za borbu protiv korupcije jer to je zaista ono što građani očekuju od vlasti. Jedan od primjera je uspostavaljanje Ureda za borbu protiv korupcije u Sarajevu, za vrlo kratko vrijeme građani su mogli vidjeti sve koristi uspostave jednog tako transparentog sistema“ – kazao je  šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Kantonalni zvaničnici kazali su kako su ohrabreni  današnjom posjetom tokom koje su saznali niz korisnih informacija. Premijer BPK Goražde Edin Ćulov veliku šansu vidi u projektima

„ Mene su interesovali najviše projekti razgovarali smo o gotovo svim projektima koji su najvažniji za BPK Goražde i javnost mora znati da je to tunel Hranjen. Požalio sam se da nemamo dovoljno investicija za iduću godinu, za sljedeći tender i ambasador je obećao pomoći. Razgovarali smo i o vodi, razvoju turizma i brojnim drugim projektima, edukacijama,  približavanjem škola i industrije  zapošljavanju, razvoju projekata za obnovljive izvore energije“ – kazao je Ćulov.

 

Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić ocijenio je da je današnja posjeta bila prilika za upoznavanje  sa procesom proširenja na Zapadnom Balkanu, trenutnim statusom BiH  po pitanju euroatlantskih integracija kao i koracima koje je potrebno poduzeti nakon kandidatskog statusa.

„ Razgovarali smo svakako i o strateškom razvoju zakonodavstva i naših politika  koje donosimo u okviru naših nadležnosti na kantonalnom nivou.  Veoma je bitno kazati da postoji jaka intencija i ove skupštinske većine i vlade da što prije uskladimo i koordiniramo naše zakonodavstvo sa pravnom stečevinom Evropske unije.  Takođe, upoznati smo i sa procesom finansiranja i načinima na koji možemo mi sa kantonalnog nivoa pristupiti fondovima EU a to bi svakakvo poboljšalo i status i život svih nas u ovom kantonu“ – kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić.

Nakon sastanka sa premijerom i predsjedavajućim Skupštine BPK Goražde,  u Sali Skupštine BPK Goražde održana je  panel diskusija “Politički dijalog”, tokom koje je bilo  riječi o procesu proširenja EU na zapadni Balkan i putu naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, kojoj su prisustvovali i poslanici u Skupštini BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.