• OBJAVLJENO: 30.06.2006.
Delagacija Vlade Kantona Sarajevo boravila u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Delagacija Vlade Kantona Sarajevo boravila u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Dobra saradnja i podrška neće izostati ni u narednom periodu!

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, tačnije, svojim radnim kolegama u Vladi BPK-a Goražde, 30.06.2006.godine boravio je skoro cjelokupan sastav Vlade Kantona Sarajevo predvođen Premijerom, Denisom Zvizdićem.

Tradicionalno dobra saradnja Sarajevskog sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde biće nastavljena i ubuduće, potvrđeno je na današnjem sastanku dvojice premijera i ministara u sastavu dvije kantonalne Vlade.

Tom prilikom, Premijer BPK- a Goražde Nazif Uruči prezentirao je najznačajnije podatke o Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i potrebe njenih stanovnika, izražene kroz razne ponuđene projekte. Volja i spremnost da Vlada Kantona Sarajevo pomogne Vladi BPK-a Goražde postoji i postojala je i ranije, a to se najbolje ogleda u realizaciji značajnih zajedničkih projekata na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, od kojih su svakako najznačajniji: nedavno okončani projekt izgradnje stambene zgrade za pripadnike boračkih populacija „Lamela-H“ i nastavak realizacije projekta „Dom“ – izgradnja stambene zgrade za korisnike stanarskih prava koji su ostali bez svojih domova. Brojni su i drugi primjeri dobre saradnje ova dva kantona, a naročito kad je riječ o saradnji ministarstav za boračka pitanja i socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, na čemu je Premijeru Vlade Kantona Sarajevo i resornim ministrima, izražena velika zahvalnost.

Trenutno dva najznačajnija projekta podrške BPK-a Goražde, a o kojima je bilo riječi na sastanku, bila bi iznalaženje modaliteta spajanja i finansijske nadopune fondova zdravstvenog osiguranja Goražda i Sarajeva kao i zajednička investicija i pomoć u izgradnji kvalitetne putne komunikacije koja bi povezala dva grada, odnosno kantona.

“Kada je riječ o oblasti zdravstva dogovoreno je da se kroz rebalans budžeta u ovoj godini iznađu sredstva za amortizaciju duga BPK Goražde prema Kliničkom centru Sarajevo” – kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, dodajući da će time biti stvorene pretpostavke za zajedničko funkcionisanje na ovom polju i u narednoj godini.

Kada je riječ o investiciji izgradnje kvalitne putne komunikacije Goražde – Sarajevo, ovim projektom bi se otvorila mogućnost dovođenja plina do Goražda kao i postavljanje optičkog kabla za potrebe PTT-a, što je, kako je naglasio Premijer Uruči, od strateške važnosti za širu regiju.

“Delegacija Vlade Kantona Sarajevo iskazala je i spremnost da podrži izgradnju putnog pravca Sarajevo -Goražde u dužini od 60 kilometara, a Sarajevski kanton će po uzoru na protekli, i u narednom periodu podržati i druge projekte iz oblasti povratka, stambenog zbrinjavanja boračke populacije kao i obrazovanja, odnosno otvaranja isturenih odjeljenja fakulteta Univerziteta Sarajevo” – riječi su premijera Kantona Sarajevo Denisa Zvizdića.

Prilikom posjete BPK-u Goražde delegacija Kantona Sarajevo uručila je donaciju komunalnim preuzećima u Goraždu i Ustikolini i K MUP-u, a nakon toga je obišla lokaciju u Višegradskoj ulici gdje se gradi stambena zgrada “Dom” i novoizgrađenu zgradu “Lamela H” za boračke populacije, objekte u čijem je finansiranju učestvovao i Kanton Sarajevo, te firmu „Bektointernacional“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.