• OBJAVLJENO: 21.12.2011.
Premijer BPK Goražde
U povodu najavljenog štrajka upozorenja budžetskih korisnika

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika za sutra je  najavila štrajk upozorenja, a tim povodom oglasio se i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

„Kao partneri u socijalnom dijalogu možda nismo postigli sporazum u potpunosti. Redovno smo držali sastanke, dogovorili se oko nekih termina koje mi, međutim, ne možemo da ispoštujemo. Rebalansirani budžet u iznosu od 42 miliona bi trebao da ima dodatnih 4 miliona samo za osnovne zahtjeve, bez školstva i bez zdravstva. Mi razumijemo zahtjeve sindikata i želimo da se prava izjednače. Mislim da nas je i sama Federacija ostavila bez odgovora na neka vrlo važna pitanja i mi očekujemo odgovore i na ta pitanja. Obratili smo se Federaciji, tražili smo pojašnjenje i tog, za nas, velikog zahtjeva, da plate budu izjednačene. Dakle, predviđeni budžet, u okviru sredstava koja imamo, znači povećanje sa 20 na 25 miliona samo za plate, a to, u ovom momentu, nismo u mogućnosti da ispoštujemo“-ističe premijer.

Planirana potpora Vlade Federacije budžetu BPK Goražde, do ovog momenta, nije realizovana u  punom iznosu, što dovodi u pitanje i izvršenje već rebalansiranog budžeta BPK Goražde za ovu godinu.

„Ovo je teška godina. Mi smo u ovoj godini dali prioritet na podsticaje u privredi i to smo, djelimično, očuvali. Nastojali smo da prepoznamo zapošljavanje i socijalno ugrožene i tu smo dali doprinos, a to ćemo nastaviti i u narednoj godini. To je realnost, od posla se živi i njemu ćemo posvetiti sve. Budžet za narednu godinu bi trebao iznositi oko 38 do 40 miliona, što nije realno. Realnost bi trebala da bude zasnovana na nečemu što ne znamo, a to je koliko će u federalnom budžetu biti namijenjeno kantonima kao što je naš, kantonima koji od Federacije dobijaju pomoć zbog toga što nisu dovoljno razvijeni. Mi nemamo te stavove i nemamo Dokument okvirnog budžeta Federacije koji bi nam pokazao kako da radimo dalje. Mi ćemo napraviti tri varijante budžeta – realno-realnu, realno-podržanu i neku koja bi bila stimulirajuća, a to je nešto što dugujemo građanima BPK Goražde i Federacije. Godina koja je pred nama će biti teška i ako se okrenemo sami sebi i radu, mislim da će se rezultati vidjeti. Oni će biti pozitivni, povoljni, mi ćemo nastaviti neke trendove po kojima smo poznati u Federaciji, a to znači da ćemo povećavati zapošljavanje“ – istaknuo je premijer.

Najavljeni štrajk upozorenja održat će se sutra u vremenu od 11.30 – 12.30 sati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.