• OBJAVLJENO: 24.05.2023.
IZ MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT BPK GORAŽDE
U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde okončana je realizacija obaveznog predškolskog programa, u godini pred polazak u školu

 

Tim povodom u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ priređen je svečani program kroz koji su se predstavila 254 buduća prvačića, koliko ih je ove godine  uspješno okončalo predškolski program koji realizuje Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Uz mališane i odgajatelje,  roditelje i rodbinu naredne generacije prvačića, današnjoj priredbi prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport predvođeni ministricom Adisom Alikadi-Herić.

Uz čestitke na ospješno okončanom programu, ovom prilikom budućim prvačićima I njihovim roditeljima zaželjela je sretan početak novog poglavlja u životu I daljem obrazovanju.

Direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Emina Selimović podsjeća da se obavezni predškolski program na području tog kantona uspješno realizuje već dvanaest  godina te da su obuhvaćena sva djeca iz urbanog i ruralnog područja.

„ Nadamo se da smo kroz različite sadržaje iz ovog izuzetno korisnog i zanimljivog  programa pomogli djeci, budućim prvačićima, da već u septembru potpuno pripremljeni i bez ikakve bojazni, uđu u učionice i sjednu u školske klupe, što je i osnovni cilj ovog programa koji je realizovan u trajanju od 150 sati“ – kazala je Selimović.

Ovogodišnji program  uspješno je prošlo  254 mališana,  što je značajno više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo  205. Program  je  realizovan u deset odgojno-obrazovnih grupa, od toga četiri u Plavom cvijetu, četiri u vrtićima „Sunce“ i „Zvjezdice“ i po jedna grupa u Vitkovićima i Ustikolini, dok je 17 djece bilo raspoređeno u osnovnim školama „Hasan Turčalo Brzi“, „Prača“ i područne škole Berič, Bogušići i Sadba“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.