• OBJAVLJENO: 02.06.2023.
IZ PEDAGOŠKOG ZAVODA BPK GORAŽDE
Održana edukacija nastavnika historije u BPK Goražde

U skladu sa Programom stručnog usavršavanja nastavnika, stručnih sardnika i odgajatelja, Pedagoški  zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa Udruženjem nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti EUROCLIO HIP BiH , u zgradi Biznis centra u Goraždu,  organizovao je danas,  edukaciju za nastavnike historije, sudionike odgojno-obrazovnog procesa  u odgojno -obrazovnim ustanovama na području  BPK Goražde.

Na edukaciji koja je organizovana u okviru projekta „Podrška razvoju nastavnih vještina nastavnika istorije u BiH, Primjeri dobre prakse o univerzalnim vrijednostima u nastavi istorije“, promovisan je i priručnik za nastavnike pod nazivom „Univerzalne vrijednosti iz prošlosti za društvo budućnosti“ u kojem su autori ponudili primjere nastavnih aktivnosti s akcentom na univerzalne vrijednsoti:mira, jednakosti, suradnje, slobode, ravnopravnosti, odgovornosti i života. Priručnik je nastao na osnovu dokumenta „Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u BiH-doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanja s bosanskohercegovačkim kontroverzama“ koji je autorski tim priredio tokom 2019.godine, s ciljem doprinosa unaprijeđenju nastave historije u BiH.

Prema riječima direktora Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admira Kurtovića, ovaj vid seminara za nastavnike iz predmeta historija, održava se nakon dvanaest godina u našem gradu.

„Generalno mi nemamo mogućnost da tako često organizujemo kvalitetne edukacije i dovedemo eminentne predavače,  pogotovo kada se govori o specifičnim grupama predmeta, odnosno predmetima. Već duži vremenski period mi  nismo imali niti jednu ciljanu edukaciju historije,  i stoga nam  je drago što  smo uspjeli sa profesorima Filozofskog fakulteta Univerziteta Sarajevo-Katedra za historiju,  dogovoriti ovu edukaciju koja se održava danas u Goraždu. Cilj nam je da pozicioniramo predmet u nastavnog procesu, sagledamo koji su to problemi, a ideju nam je dala Studija Misije OSCE- a u kojoj je analiza predmeta histoije i u kojoj se nalazi značajan broj primjedbi koje se možda ne odnose na naš kanton, ali se odnosi generalno na organizaciju nastave iz tog predmeta“-kazao je direktor Kurtović

Kako je naglasio,  Udruženje historičara ima zaista kvalitetne pisane projekte, a priručnik koji je danas prezentiran podjeljen je svim nastavnicima koji mogu koristiti kao dodatni nastavni materijal.

Predavač na današnjoj edukaciji, profesorica na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu Melisa Forić Plasto, kao članica Udruženja naglašava dobru saradnju sa Pedagoškim zavodom BPK Goražde, i kako je navela,  upravo današnja edukacija se temelji na na toj saradnji.

„Cilj nam je promovirati univerzalne vrijednosti u nastavi iz predmeta historija, odnosno kako dati onu svrhu učenja u pravom smislu, da djeca uče na pravi način, o miru, saradnji, jednakosti, i ravnopravnosti“-naglasila je profesorica Melisa Forić Plasto.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.