• OBJAVLJENO: 12.08.2006.
Nakon IX Internacionalnog Festivala prijateljstva Goražde 2006.

Nakon IX Internacionalnog Festivala prijateljstva Goražde 2006.

Iduće godine u evropskom Kalendaru festivala!!?

Goražde je punih 11 dana živjelo u duhu festivala i karnevala, u duhu Festivala prijateljstva koji je nakon punih devet godina svog postojanja postao festival zbog kojeg se početkom mjeseca augusta dolazi i ostaje u ovom gradu na prelijepoj rijeci Drini.

A tih dana u Goraždu nije nedostajalo svirke, pjesme i veselja na obje strane Drine, na pozornicama smještenim na njenoj lijevoj i desnoj obali, ali i na trgovima i u parkovima. Ulicama su paradirali ulični svirači , a prolaznike zabavljali akrobati, žongleri i klovnovi.
Osam pozorišnih predstava od kojih i jedna premijera u izvođenju amaterskih i profesionalnih pozorišta iz Goražda, Sarajeva, Novog Pazara, Bijelog Polja, Milana, Konjica i Bugojna; dvije izložbe slika nastalih u festivalskoj likovnoj koloniji (ove godine najvećoj do sada i po prvi put sa umjetnicima vajarima); dvije izložbe fotografija, među kojima je i izložba poznatog britanskog fotografa Pola Louva, koji je i sam došao u naš grad da govori o svojim fotografijama; jedna filmska reportaža nastala zahvaljujući saradnji Goraždana sa prijateljima iz San Sebastijana iz Španije; promocija knjiga Irfana Horozovića, Enise Popović Čengić i Muje Kafedžića u okviru tradicinalnog sijela pod nazivom “Bosanska avlija”, kao i izložba knjiga Izdavačke kuće “Šahinpašić”, samo su bili neki od raznovrsnih sadržaja IX Internacionalnog Festivala prijateljstva Goražde 2006. koji je i ove godine punih 11 dana sanjao i odsanjao svoj san o prijateljstvu i ljubavi ljudi širom Evrope i svijeta.

Pomenućemo još i Smotru folklornog stvaralaštva u okviru koje se predstavilo 16 kulturno-umjetničkih društava sa područja tri kontinenta: Evrope, Amerike i Australije, koncerte ozbiljne i duhovne muzike, kao i mnogobrojne pop-rock i folk koncerte na kojima su se smjenjivali poznati izvođači i bendovi iz BiH, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske i Španije. Brojnim posjetiteljima svakako, će ostati u sjećanju nezaboravni koncerti Tonija Cetinskog, Massima Savića, Harija Mata Harija, Nina Pršeša, dr. Zoo-a, Meha Puzića, Sanele Sijerčić, Ferida Avdića, Donne Ares, Elvire Rahić, Nihada Alibegovića, kao i kocerte goraždanskih rock grupa “Zone isključenja”, koja je na festivalu promovisala svoj prvi album,, “Defile zvuka” i Irine Kapetanović, pobjednika Radijskog festivala u Tuzli, mostarskog benda “Zoster” koji je prvi put gostovao u našem gradu, bendova “ Letu štuke” i “Dubioza kolektiva”, kao i bendova iz Francuske, Italije i Španije koji su sa sobom donijeli specifičan zvuk svojih zemalja i muzike što ne poznaje granice.
Najmlađi su se zabavljali u toku dana u mnogobrojnim radionicama na otvorenom i pripremali se za tradicionalni maskembal koji je ove godine doživio svoje najbolje izdanje. Za njihovu zabavu u “Karaoke šou”, bio je zadužen i popularni Mario Drmač.
Ovogodišnji festival započeo je svojevrsnom etno revijom koju je pripremila Fatima Mršić, a završio se takođe, modnom revijom učenica Srednje stručne škole “Đemal Bijedić” iz Goražda i revijom modnih kuća iz BiH.
Šta reći nakon svega?
Festival prijateljstva iz godine i godinu opravdava svoj naziv. Pored tradicionalnih prijatelja Goražda iz Bretanje i Baskije – Francuske i Španije, te Njemačke, Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Švedske, Goraždani su ove godine dobili i prijatelje iz Italije, članove Teatra mladih “Opus personae” iz Milana koje je u Goražde dovela dramaturg Emina Gegić. Drama njenog oca bh reditelja Šemsudina Gegića “Koncert za pticu rugalicu” mogla bi se naći na repertoraru X Internacionalnog Festivala prijateljstva koju će ovaj poznati reditelj, kako je najavio, pokloniti svome gradu, a svoje premijerno izvođenje doživjeti na desetom Festivalu prijateljstva.
Pored mnogobrojnih susreta umjetnika sa tri kontinenta: Evrope, Sjedinjenih američkih država i Australije, Goražde su u vrijeme Festivala prijateljstva posjetila dva atašea za kulturu Republike Hrvatske i Francuske, kao i ambasador Kraljevine Španije, što dovoljno govori da je ovaj festival davno prešao lokalne granice i u punom smislu postao internacionalni, evropski projekt.
Ideja da se Internacionalni Festival prijateljstva uvrsti u evropski kalendar festivala ove godine dobila je svoje konkretne oblike. Uz pomoć Francuske, Španije, Hrvatske i drugih zemalja, ova ideja pokušat će se realizovati do sljedećeg desetog, jubilarnog festivala, kako bi se na svoju desetu godišnjicu postojanja, goraždanski Festival prijateljstva, sasvim zasluženo, pridružio velikoj evropskoj porodici festivala.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.