• OBJAVLJENO: 23.12.2011.
Sastanak premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa federalnim premijerom
Vlada Federacije podržaće razvojne projekte

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto susreo se danas u Sarajevu sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem. Na sastanku kojem je prisustvovao i federalni ministar za finansije Ante Krajina, razgovarano je podršci Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u narednoj godini i stvaranju pretpostavki za njegovo normalno funkcionisanje. Tom prilikom dogovorena je isplata preostalih grant sredstava Bosansko-podrinjskom kantonu iz federalnog budžeta tokom naredne sedmice, što bi značilo da BPK Goražde do kraja godine može izmiriti osnovne obaveze koje su dosadašnjom uplatom samo trećine očekivane tranše došle u pitanje.

Podrška Vlade Federacije kantonima neće izostati ni u narednoj godini. Prema najavama federalnog premijera, grant podrška nižim nivoima će se smanjivati i raspoređivati prema novim kriterijima. U 2012.godini ova podrška trebala bi da iznosi 12 miliona, ali će BPK Goražde, kako je istaknuo premijer Nikšić, i dalje biti najveći primalac. S druge strane, od Bosansko-podrinjskog kantona Goražde se očekuje da počne izmirivati obaveze prema MMF –u kao preduvjet za odobravanje kreditnih zaduženja za opremanje Kantonalne bolnice, te podsticaj privredi kroz podršku Razvojne banke.U narednom periodu, ove dvije za naš kanton veoma važne stvari trebale bi biti pomjerene s mrtve tačke.

Uz ocjenu da je ukupno stanje u Federaciji veoma teško, dva premijera su dogovarala i realizaciju određenih projekata koji treba da doprinesu zapošljavanju, uređenju okoliša i izgradnji infrastrukture.Tako je najavljeno otvaranje call centra u BPK Goražde, gdje bi dvadesetak osoba dobilo posao. Uz ovo, Bosansko-podrinjski kanton će imati priliku za značajnije povlačenje finansijskih sredstava preko Fonda za zaštitu okoliša, te podršku rekonstrukciji Gradske dvorane kako bi Goražde postalo rukometni centar BiH. Uz ovo, najavljena je intenzivnija saradnja sa Direkcijom cesta F BiH po pitanjima zaobilaznice, brze ceste i putne infrastrukture, uopće. Federalna Vlada je izrazila i spremnost za podršku u otvaranju ITC- a  Federalne televizije ,sanaciji kuće Tonke Matović i izgradnji katoličke kapele u spomen Drinskim mučenicama.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.