• OBJAVLJENO: 23.12.2011.
Posjeta premijera BPK-a Goražde načelniku sarajevske Općine Centar
Riječi zahvalnosti za dosadašnju saradnju i prilika za uspostavu novih privrednih kontakata

U sklopu posjete Sarajevu, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto. posjetio je danas i načelnika sarajevske općine Centar Dževada Bećirevića. Ovo je bila prilika da se ovom dokazanom prijatelju Bosansko-podrinjskog kantona zahvali na dosadašnjoj saradnji i pomoći te porazgovara o nekim novim vidovima saradnje, među kojima je i uvezivanje sa privrednicima, čijim bi se eventualnim dolaskom na prostor kantona stvorio jedan drugačiji ambijent življenja i uređenja Goražda.

 Tako je načelnik Bećirević danas bio posrednik i domaćin susreta premijera Emira Frašta sa Jakubom Meševićem, vlasnikom sarajevskog „Drvoprometa “, s kojim su vođeni preliminarni razgovori o dolasku „Drvoprometa“ na prostor Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 Ova kompanija koja u svom sastavu ima četiri preduzeća nedavno se strateški udružila sa slovenačkim „Merkatorom“, kojem je iznajmila 63 maloprodajna objekta , a za uzvrat će „Merkator“, kako ističe gospodin Mešević, otkupljivati i distribuirati u svoje centre svu komercijalnu robu koju „Drvopromet“ proizvede i pribavi u BiH. Kada je u pitanju Bosansko-podrinjski kanton Goražde, namjera „Drvoprometa“ je da u Goraždu napravi jedan objekat veličine megamarketa, koji bi, takođe, bio u dijelu ponude koju bi radio „Merkator“, no kako ističe Mešević, u tom objektu bila bi zadržana tradicionalno široka ponuda i povoljne cijene, uz forsiranje domaće proizvodnje .

No, ne bi se završilo sa tim aktivnostima.

–  Obzirom da i moje porijeklo vodi iz Goražda, moja opšta namjera kod biznisa u budućnosti je da tu napravim i instaliram neke kapacitete, da to bude jedna dobra osnova koja će biti naslonjena na prirodne resurse u Goraždu, poljoprivredi i stočarstvu, dijelom i šumarstvu. Moja aktivnost biće usmjerena na izgradnju hladnjača koje bi bile kapaciteta negdje od 2000 tona i više, sa mogućnošću gradnje dodatnih prerađivačkih kapaciteta, a u svakom slučaju, vodeći računa da se to radi od prirodnih proizvoda koje to ovaj kanton može da ima, – riječi su Jakuba Meševića, vlasnika sarajevskog „Drvoprometa“.

Govoreći o današnjem sastanku i o svom razmišljanju ko bi to mogao napraviti značajniji iskorak prema Kantonu Goražde, načelnik sarajevske Općine Centar Dževad Bećirević je naglasio:

„.Kompanija „Drvopromet“ je kompanija koja u BiH ima najveći broj prodajnih objekata i koja je svojim radom i kvalitetom pokazala da zaista znaju i mogu raditi taj posao. Meni će biti zadovljstvo ako se u Goraždu prizna kvalitet ove kompanije i ako „Drvopromet“ naravno nađe svoj interes u Goraždu. Siguran da će to biti uspješan posao i siguran sam da će biti na obostrano zadovoljstvo, prije svega građana Goražda, poljoprivrednika koji će moći plasirati svoje proizvode i ljudi koji će u trgovinama moći kupiti određenu robu. po povoljnim cijenama. Bilo mi je zadovoljstvo da budem domaćin sastanka premijera Frašta i vlasnika „Drvoprometa“ I naravno, ako se ubuduće ukaže slična potreba za takvim, ja ću rado posredovati i uvezati , prije svega dobre ljude, a onda i značajne i dobre poslove„.

Sastanak u Sarajevu nagovijestio je i jedan novi pristup Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kada je riječ o uređenju Goražda i stvaranja jednog drugačijeg ambijenta, odnosno, kako ističe premijer Frašto, uljepšavanju čitavog prostora ovog kantona i općina u njegovom sastavu.

„U ovom periodu pred Novu godinu kada se zaokružuje nešto, mi smo došli da se zahvalimo načelniku Bećireviću na dosadašnjoj saradnji, na pomoći našim općinama, a prvenstveno pomoći u nevolji koja nas je snašla sa poplavama. Znači, imamo dosta razloga da se na toj saradnji zahvalimo, kao i u ovom privrednom dijelu gdje mi pokušavamo ovim kontaktima da našu sredinu obogatimo, oplemenimo, zaposlimo što više ljudi. Dakle, hvala im s te strane, hvala gospodinu Meševiću što želi da ulaže svoja sredstva na našem prostoru i u tom pravcu mi ćemo biti susretljivi, truditi se da taj posao privedemo kraju, u korist građana Bosansko-podirnjskog kantona Goražde“, – kazao je na kraju sastanka premijer Emir Frašto.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.