• OBJAVLJENO: 06.06.2023.
Usvojena Odluka o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2023/2024.godinu
Javni konkurs za upis učenika u srednje škole biće objavljen sutra

 

Na osnovu Odluke Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde sutra će objaviti  konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za školsku 2023/2024. godinu.

Prema riječima predstavnice Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Amire Borovac, donošenju odluke vlade,  provedene  su sve zakonom propisane procedure, od javne rasprave, anketiranja učenika i roditelja o interesu za određena zanimanja, te  prijedloga nastavničkih vijeća i odluka školskih odbora sve tri srednje škole sa područja našeg kantona  i na kraju donešenih zaključaka sa sastanka održanim sa Tripatitnim savjetodavnim vijećem.

Prema podacima, osnovno obrazovanje na području BPK Goražde završilo je oko 200 učenika, a planiran je upis devet odjeljenja učenika prvih razreda, što u konačnici znači da će svaka škola upisati tri nova odjeljenja.

„JU Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“ Goražde data je saglasnost za upis jednog odjeljenja Opće gimnazije, jedno odjeljenje Ekonomski tehničar-finansijsko računovodstveni smjer te jedno odjeljenje agroturistički tehničar pri Poljoprivrednoj školi. JU Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ Goražde saglasnost je data za upis učenika po jedno odjeljenje Elektrotehničar računarstva i informatike, Hemijski tehničar- opšti smjer i Mašinski tehničar za CNC tehnologije. JU Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ Goražde data je saglasnost za upis učenika po jedno odjeljenje Elektro struka: Elektrotehničar mehaničar, Elektroničar telekomunikacija- III stepen, Mašinska struka: Automehaničar- III stepen i Administrativna struka: Poslovno-pravni tehničar- IV stepen“-kazala je Borovac.

Javni konkurs će biti objavljen na web stranici ministarstva kao i na RTV BPK Goražde  od 07. juna do 18. juna 2023.godine, a nakon toga 19. i 20.  juna 2023.godine, u skladu sa predviđenim kriterijima održat će se prijemni ispiti.

Prijemne ispite dužni su polagati učenici koji prema kriterijima upisuju četvrti stepen obrazovanja, prema određenim predmetima kako je to u skladu sa kriterijima i predviđeno.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.