• OBJAVLJENO: 08.06.2023.
U okviru manifestacije “Grebak – put života 2023.godina”
Obilježena 30. godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog i njegovih saboraca

U okviru manifestacije “Grebak – put života 2023.godina”, u šehidskom mezarju u Pazariću  danas je obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčalo Brzog i njegovih saboraca.

Delegacija Ministarstva za boračka pitanja, predvođena ministrom Avdom Mirvićem, te predstavnici boračkih udruženja s područja BPK-a Goražde posjetili su mezarje Kahrimani u Pazariću, gdje su zajedno sa članovima porodice i prijateljima prisustvovali obilježavanju 30. godišnjice pogibije rahmetli Hasana Turčala Brzog i saboraca.

Uz učenje dove  i polaganje  cvijeća na postament i mezar rahmetlije, ovom prilikom prisutni su se prisjetili lika i djela rahmetli Hasa i njegovih saboraca te još jednom istakli njegovu ulogu i značaj na Putu spasa u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

 

Rahmetli Hasan Turčalo bio je prvi koji je 6. maja 1992. godine prošao takozvanim  putem spasa od sela Zorovići do Grebka koji je u ratnim godinama 1992-1995. godina značio život za šire područje grada Goražda i njegovo stanovništvo.

Na tom putu je poginuo a  1995. godine, posthumno je odlikovan priznanjem  značkom “Zlatni ljiljan”.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.