• OBJAVLJENO: 27.12.2011.
Štrajk upozorenja Koordinacije sindikata budžetskih korisnika BPK-a pred zgradom Vlade i Skupštine BPK-a Goražde
U budžetu BPK Goražde trenutno ne postoje mogućnosti za rješavanje zahtjeva sindikata

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jutros je organizovala protestno okupljanje svojih članova ispred zgrade Vlade BPK Goražde. Okupljanje je upriličeno u vrijeme početka zasjedanja kantonalne Skupštine na čijem dnevnom redu, uprkos insistiranju sindikata da se upute u parlamenatrnu proceduru, nije bilo prijedloga Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti te policijskih službenika BPK-a.

„ Na ovaj korak odlučili smo se, zbog izostanka volje zakonodavne i izvršne vlasti, da usvoje zakonske propise kojim bi se primanja policajaca i uposlenih u organima uprave BPK Goražde, izjednačila sa primanjima naših kolega u drugim dijelovima FBiH, a takođe želimo i vlast na federalnom nivou podsjetiti na obaveze prema ovom kantonu“ – kazao je predsjednik Amir Dedović, predsjednik Sindikata policije BPK Goražde.

Koordinaciji sindikata budžetskih korisnika okupljenim pred zgradom Vlade obratili su se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  predsjedavajući Skupštine Nazif Uruči, premijer Emir Frašto, dopredsjedavajuća Skupštine i poslanik u Domu naroda parlamenta Federacije Vesna Nemec Klisura, kao i poslanici  Redžo Ćurović i Rasim Mujagić.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto u svom obraćanju obećao je da će nastaviti dijalog sa Koordinacijom sindikata budžetskih korisnika i da će se ići ka rješavanju njihovih opravdanih zahtjeva.

“ Zahtjevi su opravdani u onom segmentu koji se odnose na razlike u plaćama i naknadama službenika, uposlenika u organima javne uprave i uposlenike u školstvu i zdravstvu. Radićemo na rješavanju tog problema zajedno. Sad nismo u mogućnosti da vam izađemo u susret zato što ne postoje kapaciteti u budžetu BPK Goražde za rješavanje vašeg zahtjeva. Do sada smo redovno razgovarali i pokušavali riješiti probleme. Mi smo opredijeljeni da dijalog nastavimo i dalje – rekao je Emir Frašto, premijer BPK Goražde.

Predsjedavajući Skupštine Nazif Uruči, obraćajući se  okupljenima, iznio je mišljenje da bi Skupština trebala usvojiti  zakone o plaćama, a da Vlada BPK-a Goražde, kao poslodavac, u saradnji sa Koordinacijom sindikata iznađe najbolje rješenje u kojem bi se obimu ovi zakoni na području našeg kantona, obzirom na finansijsku situaciju, mogli implementirati.

Koordinacija  sindikata budžetskih korisnika će, kako je naglašeno,  pratiti poteze izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a u smislu ispunjenja sindikalnih zahtjeva i na temelju toga poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.