• OBJAVLJENO: 27.12.2011.
Na 39.redovnoj sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Donesen prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe u korist privrednog društva „EMKA BOSNIA“ d.o.o. Goražde

Na jutrošnjoj 39.redovnoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde razmatrala je materijale koji su po hitnom postupku upućeni na 9.sjednicu Skupštine BPK-a , čije zasjedanje je održano istog dana.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona je na ovoj sjednici utvrdila i u skupštinsku proceduru poslala prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona za period 01.01. do 31.03.2012.godine u iznosu od 7.107.295 KM. Odluka je donesena kako bi se obezbijedilo finansiranje osnovnih funkcija Kantona do donošenja Budžeta BPK-a za 2012.godinu, a kao osnov uzet je iznos ostvarenih prihoda iz navedenog perioda u 2011.godini.

Iz istih razloga, Vlada je danas utvrdila i prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Zavoda za zdravstveno osiguranje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a u skupštinsku proceduru, pored prijedloga ove odluke, upućen je i prijedlog Finansijskog plana Službe za zapošljavanje BPK-a za 2012.godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada BPK-a je donijela i Skupštini na usvajanje uputila prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe u korist privrednog društva „EMKA BOSNIA“ d.o.o. Goražde.  Ovaj prijedlog rezultat je  pregovora Pregovaračkog tima Vlade BPK-a sa menadžmentom firme „EMKA BOSNIA“, a odnosi se na nekretnine u industrijskoj zoni Vitkovići, definisane u LOT-ovima 3,4 i 7 iz Plana raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovnom koja se ne koristi za 2011.godinu.

Ukupna vrijednost nekretnina, procijenjene na 1.659.621 KM, daje se bez naknade, uz obavezu ovog privrednog društva da u roku od tri godine primi u radni odnos 250 novih radnika te da izvrši investiciona ulaganja u iznosu od 8 miliona KM, odnosno da izgradi proizvodne hale za proizvodnju u oblasti auto-industrije, elektro-industrijske proizvodnje, klima uređaje, kao i izradu komponenti za industriju privrednih i željezničkih vozila.

Ukoliko se  Skupština BPK-a  izjasni pozitivno o ovoj odluci, firma „EMKA BOSNIA“ biće druga firma na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja će na osnovu kantonalnog Zakona o imovini, putem specijalne pogodbe, bez naknade, dobiti na raspolaganje nekretnine, vlasništvo BPK-a Goražde, a za uzvrat, upošljavanjem novih radnika, procenat uposlenih u industriji na području ovog kantona uvećati na 10 posto.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.