• OBJAVLJENO: 27.08.2006.
Spojena srca Sarajeva i Goražda zahvaljujući prazniku filma

Spojena srca Sarajeva i Goražda zahvaljujući prazniku filma

Projekcijom filma “Put u Gvantanamo” reditelja Matta Whitecrossa i Michaela Winterbottoma Goražde je od 24. do 28. augusta postalo dio 12. Sarajevo Film festivala, u okviru kojeg su građani ovog grada i Bosansko-podrinjskog kantona imali priliku da pogledaju pet svjetskih premijera filmova najpoznatijih reditelja i dobitnika brojnih filmskih nagrada.

Zaslugu što se ovaj najveći i najbolji filmski festival u regionu iz glavnog grada naše zemlje zakratko preselio u Goražde imaju Općina Goražde i Direkcija Sarajevo Film festivala, koji su za ovu priliku rukometno igralište u naselju “Prvi maj” pretvorili u ljetno kino sa hiljadu sjedišta, koja su 24. augusta u 20 sati, kada je zvanično otvoren SFF u Goraždu, bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Prije svečane ceremonije otvaranja festivala nastupio je goraždanski hor “Fortuna”, a nakon toga posjetioce su pozdravili predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr. Alija Begović, u ime Direkcije Sarajevo Film festivala istaknuti bh reditelj Pjer Žalica, te načelnik Općine Goražde profesor Mustafa Kurtović koji je proglasio ovaj festival otvorenim .
Nakon projekcije filma “Put u Gvantanamo” koji nikog nije ostavio ravnodušnim, za dobru zabavu pobrinuo se poznati bend “Mostar Sevdah Reunion”.

Nažalost, loše vrijeme sljedećih dana pokvarilo je ugođaj u ljetnom kinu, pa su se projekcije filmova održavale u kino- sali Centra za kulturu, no nisu mogle pokvariti raspoloženje brojnih ljubitelja filmske umjetnosti, koji su imali priliku da u svom gradu po prvi put pogledaju i pobjednika Filmskog festivala u Puli- film “Sve đaba” režisera Antonija Nuića, “Pakao”, bh oskarovca Danisa Tanovića, kao i film “Auti” režisera Johana Lassetera.
Sarajevo Film festival u Goraždu završiće se u ponedjeljak 28.augusta projekcijom filma “Nafaka” Jasmina Durakovića, za koji takođe, vlada veliko interesovanje. Tog istog dana, domaćin i suorganizator Općina Goražde planira da učesnicima festivala, glumcima, rediteljima, gostima i medijima predstavi jedninstveni produkt ovog grada- splavarenje rijekom Drinom od Ustikoline do Goražda, nakon kojeg će se održati i press konferencija. Nadamo se da će vremenske prilike u ponedjeljak biti bolje te da će posljednjeg dana filmskog festivala u Goraždu biti ponovo u upotrebi ljetno kino u naselju “Prvi maj”.

Kako kod bilo, Goražde je ovih dana ponovo festivalski grad. Jer, ako ima i jedno mjesto na svijetu koje zaslužuje da postane dio Sarajevo Film festivala, festivala koji je nastao u ratu i izrastao kao odraz nepobjedivog sarajevskog i bosanskog duha, onda je to upravo ovaj grad.
Hvala svima koji to prepoznali.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.