• OBJAVLJENO: 30.12.2011.
Započeta 40.sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde; njen nastavak poslije Nove godine
Odobreno 600.000 KM općinama u sastavu BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započela je danas 40.redovnu sjednicu, posljednju u ovoj godini, što je u prosjeku po jedna održana sjednica sedmično. Nastavak ove sjednice zakazan je u prvim danima 2012. godine.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde današnju sjednicu posvetila je usvajanju samo prioritetnih odluka, dok će ostale odluke koje zahtijevaju odobravanje novčanih sredstava sačekati nastavak sjednice u novoj godini . Iako je Vlada Federacije uplatila ostatak obećanog granta Bosansko-podrinjskom kantonu u iznosu od 4 miliona i 224 hiljade KM, nedostajaće kako je danas istaknuto, milion i po KM za 100 postotno izvršenje rebalansiranog budžeta BPK-a za 2011.godinu . Nakon duže rasprave, dogovoreno je da sva ministarstva  za nastavak sjednice pripreme revidirane odluke o izvršenju, u okviru danas definisanog budžetskog okvira koji se kreće do 41 milion KM.

Na današnjoj sjednici, Vlada je odobrila grantove općinama u sastavu kantona za novembar i decembar u ukupnom iznosu od 600.000 KM. Današnjom odlukom, Vlada je u potpunosti realizovala tranše prema nižim nivoima vlasti za ovu godinu, koje su iznosile milion i 300.000 KM, a ovim je, kako je naglašeno, zaokruženo i sufinansiranje općinskih projekata u 2011.godini.

Vlada je odobrila, takođe, da se iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja izdvoje novčana sredstva za finansiranje projekata udruženja boračkih populacija za 2011.godinu u ukupnom iznosu od 60.125 KM, kao i 6.600 KM na ime pomoći za školovanje djece šehida i poginulih boraca na visokoškolskim ustanovama.

Odobrena je i redovna tranša RTV BPK-a za decembar, te tranše Sportskom savezu BPK-a za novembar i decembar ove godine, kao i sredstva za ljekarske preglede sportista.

Ministarstvo za privredu dobilo je saglasnost za isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi u različitim dijelovima poljoprivredne proizvodnje, a saglasnost Vlade dobio je i Program utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama za 2011.godinu. Vlada je na današnjoj sjednici odobrila i isplatu tranše Zavodu zdravstvenog osiguranja za decembar u iznosu od 108.000 KM, kao i 3000 KM Udruženju penzionera, za realizaciju planiranih aktivnosti s ciljem podizanja životnog standarda i kvalitete življenja penzionera na području ovog kantona.

Veći dio odluka koji se nalazio na dnevnom redu današnje 40.sjednice Vlade biće razmatran, kako smo već naveli, u nastavku sjednice zakazane poslije Nove godine.

Na kraju sjednice, članovi Vlade uputili su građanima i građankama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čestitke povodom Nove 2012.godine i poželjeli im mnogo sreće, zdravlja i uspjeha.

/bpkg.gov.ba/

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.